Αντιδράσεις στην Κροατία για δηλώσεις Σέρβου υπουργού στο Ζάγκρεμπ

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 12:10
UPD:12:32
EPA/Abdel Rahman Youssef

Η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς.

A- A A+

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στο Ζάγκρεμπ δηλώσεις του υπουργού Εργασίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε την Κυριακή στο Γιάντοβνο της Κροατίας, στη μνήμη των Σέρβων και Εβραίων που εκτελέστηκαν στο συγκρότημα στρατοπέδων συγκέντρωσης Γκόσπιτς-Γιάντοβνο-Παγκ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς καταδίκασε την ομιλία του υπουργού Εργασίας της Σερβίας, αλλά πρόσθεσε ότι «η Κροατία έχει ξεπεράσει αυτό το επίπεδο πρόκλησης» και ότι «ο κ. Βούλιν είναι πρόβλημα του πρωθυπουργού της Σερβίας».

«Οι βασικοί κανόνες συμπεριφοράς μας λένε ότι, όταν πηγαίνεις στο σπίτι κάποιου σέβεσαι τα μέλη της οικογένειας. Το ίδιο ισχύει και όταν πηγαίνεις σε μια άλλη χώρα και θα έλεγα ότι ο κ. Βούλιν δεν είναι δικό μας πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα της Κροατίας. Έχουμε ξεπεράσει αυτό το επίπεδο της πρόκλησης. Ο κ. Βούλιν στην πραγματικότητα είναι ένα πρόβλημα για τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βούτσιτς, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει πού πηγαίνει», υπογράμμισε η κ. Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς σε δημοσιογράφους.

Ο Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση της Σερβίας στην τελετή με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Γιάντοβνο, το 1941 δήλωσε ότι «δεν μπορεί το ίδιο χέρι να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο στο Μπλάιμπουργκ (όπου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτελέστηκαν από τις κομμουνιστικές δυνάμεις του Τίτο αξιωματικοί της Κροατικής Πατριωτικής Φρουράς και των Ουστάσι που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές) και στο στρατόπεδο αφανισμού Γιασένοβατς (που δημιούργησαν οι συνεργάτες των Ναζί, το κροατικό καθεστώς των Ουστάσι, και στο οποίο εκτελέστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι, Εβραίοι και Ρομά)», υπονοώντας, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο Hina, την πρόεδρο της Κροατίας, η οποία επισκέφθηκε και τους δύο τόπους μνήμης.

Ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να συμφιλιωθούν ο δήμιος και τα θύματα και το ίδιο χέρι δεν μπορεί να καταθέτει στεφάνι στον τάφο παιδιού στο Γιασένοβατς και στον τάφο εκείνου που διοικούσε στο Γιασένοβατς και στο Γιάντοβνο».

Η Σερβία επιθυμεί ειρήνη και προτείνει ειρήνη και θέλει να είναι ο καλύτερος γείτονας, ο καλύτερος φίλος και ο πιο αξιόπιστος εταίρος, τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή