Ευρωπαϊκή δύναμη αστυνόμευσης Διαδικτύου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 18:03
UPD:18:03
REUTERS/THAIER AL-SUDANI

Η Europol εκτιμά ότι περίπου 5.000 πολίτες της Ε.Ε., έχουν ταξιδέψει σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος- πιθανότατα έχοντας έρθει σε επαφή/ στρατολογηθεί μέσω του Ίντερνετ.

A- A A+

Η χρήση των μοντέρνων μέσων επικοινωνίας και των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης από το Ισλαμικό Κράτος αιφνιδίασε πολλούς, καθώς μια οργάνωση με σκοταδιστικές, μεσαιωνικές αντιλήψεις παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ικανή στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για σκοπούς προπαγάνδας και προώθησης των σκοπών της στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Ωστόσο, η διαδικτυακή διάσταση της τζιχαντιστικής απειλής είναι γνωστή πλέον στις περισσότερες υπηρεσίες ασφαλείας ανά τον κόσμο – σημειώνεται πως, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, τουλάχιστον 46.000 λογαριασμοί στο Twitter συνδέονται με την οργάνωση- και ως εκ τούτου τα αντίμετρα έχουν αρχίσει να πυκνώνουν.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η ίδρυση μιας ειδικής αστυνομικής δύναμης από τη Europol η οποία θα είναι επιφορτισμένη ακριβώς με αυτό το αντικείμενο: τον εντοπισμό και το μπλοκάρισμα λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, πιθανότατα βοηθώντας στην στρατολόγηση μαχητών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η Europol θα συνεργάζεται με εταιρείες του χώρου των social media οι οποίες δεν κατονομάστηκαν για τον εντοπισμό των επίμαχων λογαριασμών, με στόχο το κλείσιμο νέων λογαριασμών μέσα σε διάστημα δύο ωρών μετά το στήσιμό τους.

Η Europol εκτιμά ότι περίπου 5.000 πολίτες της Ε.Ε., περιλαμβανομένων ατόμων από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, έχουν ταξιδέψει σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος- πιθανότατα έχοντας έρθει σε επαφή/ στρατολογηθεί μέσω του Ίντερνετ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρομπ Γουέινραϊτ, διευθυντής της Europol, είπε στο BBC ότι η νέα ομάδα- που θα αρχίσει τη λειτουργία της την 1η Ιουλίου – θα αποτελούσε έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ωστόσο, τόνισε ότι ότι ο εντοπισμός όλων αυτών των λογαριασμών είναι πολύ μεγάλης κλίμακας αποστολή, που επιτάσσει συνδυασμό/ εξέταση αυτών που φαίνονται online με διαθέσιμες πληροφορίες τόσο της Europol, όσο και ευρωπαϊκών αστυνομιών, έτσι ώστε η δραστηριότητα να είναι πιο στοχευμένη.

Προτεινόμενα για εσάς