Ο φυγάς

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2005 13:17
UPD:20:16

A- A A+

Το ενδεχόμενο να παραδοθεί την 1η Ιανουαρίου του 2006 φέρεται να εξετάζει ο καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πρώην αρχηγός των σερβοβοσνιακών δυνάμεων Ράτκο Μλάντιτς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Kurir».

Ο στρατηγός φέρεται επίσης να έχει διαμηνύσει στους στενότερους συνεργάτες του ότι θα αυτοκτονήσει εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν ο αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων επί προεδρίας Ράντοβαν Κάραζιτς και καθ' όλη την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Μαζί με τον Κάραζιτς, έγινε για τους Δυτικούς, σύμβολο της εκστρατείας εθνοκάθαρσης για την οποία καταγγέλλονται οι Σέρβοι σε βάρος των Κροατών και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Κατηγορείται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους και για τη σφαγή 7.500 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

Εζησε για ένα διάστημα ελεύθερος στο Βελιγράδι. Τα ίχνη του χάθηκαν μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το 2001.

Από τον Οκτώβριο του 2004 πρώην συνεργάτες του, όπως ο Ραντίβοε Μίλετιτς και ο Μίλαν Γκβέρο, κατηγορούμενοι για επιχειρήσεις εθνικής καθαρότητας, άρχισαν να παραδίδονται στο δικαστήριο.

Ανοδος στην ιεραρχία

Ο Ράτκο Μλάντιτς γεννήθηκε το 1942 στο χωριό Καλίνοβικ της Βοσνίας.

Μεγάλωσε στην Γιουγκοσλαβία του Τίτο και έγινε αξιωματικός του Λαϊκού στρατού. Oταν η χώρα άρχισε να διαλύεται το 1991, τοποθετήθηκε αρχηγός του 9ου Σώματος του γιουγκοσλαβικού Στρατού, στις επιχειρήσεις κατά των Κροατικών δυνάμεων στο Κνιν.

Αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση της Δεύτερης Στρατιωτικής Περιφέρειας του γιουγκοσλαβικού στρατού, με έδρα το Σεράγεβο.

Τον Μάιο του 1992, όταν η Εθνοσυνέλευση των Σέρβων της Βοσνίας, αποφάσισε τη δημιουργία του σερβοβοσνιακού στρατού, επέλεξε τον Ράτκο Μλάντις ως επικεφαλής του.

Πιστεύεται πως ήταν από τους πρωτεργάτες της πολιορκίας του Σεράγεβο και ότι το 1995 ηγήθηκε της σερβικής επίθεσης στον –κατόπιν απόφασης του ΟΗΕ- ασφαλή θύλακα της Σρεμπρένιτσα, όπου είχαν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες άμαχοι μετά τις προηγούμενες επιχειρήσεις των Σέρβων στη βορειοανατολική Βοσνία.

Γνωρίζει καλά πως να κρύβεται από τους διώκτες του

Μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, ο Μλάντιτς επέστρεψε στο Βελιγράδι όπου είχε την ανοικτή υποστήριξη και προστασία του Μιλόσεβιτς.

Κυκλοφορούσε ελεύθερα στην πόλη κι εμφανιζόταν σε δημόσιους χώρους, έτρωγε σε εστιατόρια πολυτελείας κι πήγαινε στο γήπεδο.

Μετά τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς πιστεύεται πως κατέφυγε στο καταφύγιο που είχε την περίοδο του πολέμου, στο Χαν Πιέσακ, κοντά στο Σεράγεβο ή στο Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες παρέμεινε στο Βελιγράδι, ή κάπου κοντά εκεί.

Η εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, υποστήριξε πως και ο Ράτκο Μλάντιτς και ο Ράντοβαν Κάραζιτς βρίσκονταν στο Βελιγράδι τον Φεβρουάριο του 2004.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας του στρατηγού δεν είναι κακή. Και τον Απρίλιο του 2005, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Ντράσκοβιτς, είπε ότι οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πού βρίσκεται ο Μλάντις. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας διαθέτει πληροφορίες για τους καταζητούμενους, αλλά αυτές δεν επαρκούν για τον εντοπισμό τους, δήλωσε την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου ο αρμόδιος υπουργός της σερβικής κυβέρνησης Ντράγκαν Γιότσιτς.

Μέλη των σερβικών μυστικών υπηρεσιών με την τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη Ρώσων συναδέλφων τους εντόπισαν τον Μλάντιτς, μετά από ανεπιτυχή απόπειρα μεταφοράς του υπό άκρα μυστικότητα από τη Σερβία στο έδαφος της Ρωσίας, σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Vecernji List» του Ζάγκρεμπ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/12/22/1134181.htm .

Η σύλληψη των Κάρατζιτς και Μλάντιτς περιλαμβάνεται στις βασικές προϋποθέσεις για περαιτέρω ενσωμάτωση της Σερβίας στην Ε.Ε.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή