Καραμανλής: Διάβαζα με επιμονή και υπομονή τους αριστερούς στοχαστές

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2005 17:25
A- A A+

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στο Γιάννη Μπασκόζο, διευθυντή του λογοτεχνικού περιοδικό «Διαβάζω» -που κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες- μιλάει για τα βιβλία και τους συγγραφείς που τον επήρεασαν.

Στον πρόλογο του περιοδικού αναφέρεται για τον κ. Καραμανλή:

«Σαν όλα τα παιδιά μεγάλωσε με Ιούλιο Βέρν, Πηνελόπη Δέλτα και κόμικς. Πίστεψε στον καπετάν Εϊχάμπ του Μόμπυ Ντίκ, θαύμασε τον Ντοστογιέφσκι, τον Λώρενς Στέρν, τον Σάλιντζερ και τον Ελύτη. Διάβασε Μάρξ και Τσε αλλά και Ρώλς και Τόκβιλ. Σχολιάζει τι του άρεσε στους μεν και τι στους δε. Λέει τη γνώμη του για μια μεγάλη γκάμα λογοτεχνών από τον Ηρόδοτο έως τον Μπόρχες. Μιλάει για την ελληνική λογοτεχνία και την προσωπική του σχέση με Ελληνες λογοτέχνες. Αναφέρεται στις βιβλιοφιλικές πηγές της οικογενείας του και ποιοί τον βοήθησαν να μπει στον κόσμο του βιβλίου. Αναφέρεται στα λαϊκά μυθιστορήματα και τους λογοτέχνες, αλλά και στο ψηφιακό περιβάλλον και το πόσο επηρεάζει ή όχι τη σχέση των νέων με το βιβλίο».

«Διάβαζα με επιμονή και υπομονή τους αριστερούς στοχαστές. Και το λέω αυτό γιατί πραγματικά θέλει κουράγιο για να διαβάσει κανείς ολόκληρο το "Κεφάλαιο" του Μάρξ. Εχοντας περάσει αυτή τη "δοκιμασία", μπορώ να σας πω ότι αυτή η επιμονή και η υπομονή είναι κάτι που ανέκαθεν το αναγνώριζα ανοιχτά στους αριστερούς φίλους μου. "Ο Μάρξ ήταν ο πρώτος πολιτικός στοχαστής που έσκυψε με τόση ευαισθησία και αναλυτική οξυδέρκεια στο μεγάλο πρόβλημα της εξαθλίωσης των εργατών της εποχής του. Μπορεί η ιστορία να δείχνει ότι έκανε λάθος ως προς το κανονιστικό, τουλάχιστον, κομμάτι της θεωρίας του. Ομως η προσεκτική μελέτη της περιγραφής των συνθηκών της ζωής των προλετάριων, αλλά και των δρόμων που μπορεί να πάρει μια κοινωνία που δεν φροντίζει στην πράξη για τα λιγότερο προνομιούχα μέλη της, είναι, πιστεύω, απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογική αφετηρία, όσοι βλέπουν τον άνθρωπο στο κέντρο της πολιτικής δράσης».

«Το πρόγραμμα για τις βιβλιοθήκες είναι σε εξέλιξη. Είναι ένα πεδίο στο οποίο όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μείνει αδικαιολόγητα πίσω και σήμερα αγωνιζόμαστε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Πρέπει να πω ότι οι πόροι από το Β' ΚΠΣ επαρκούσαν για την ίδρυση περίπου 500 σχολικών βιβλιοθηκών, αν θέλαμε να πληρούν τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει. Σήμερα με πόρους του Γ' ΚΠΣ περίπου 300 βιβλιοθήκες ακόμα σε σχολεία όλης της χώρας θα λειτουργούν ως το τέλος του 2006».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς