Επί Κλίντον άρχισαν οι απαγωγές (αξιωματούχος της CIA)

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2005 18:39
A- A A+

Οι «παραδόσεις» από τις αμερικανικές αρχές κρατουμένων σε τρίτες χώρες, οι οποίες έχουν βεβαρυμένο ιστορικό σε βασανισμούς ανθρώπων, είχαν ξεκινήσει επί προεδρίας Κλίντον, τόνισε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της CIA, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit».

Συγκεκριμένα, ο Μάικλ Σόιερ -πρώην επικεφαλής του «κλιμακίου Μπιν Λάντεν» της CIA- δήλωσε: «Ο πρόεδρος Κλίντον, ο σύμβουλός του επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας Σάντι Μπέργκερ και ο σύμβουλος για την τρομοκρατία Ρίτσαρντ Κλαρκ ζήτησαν το φθινόπωρο του 1995 από τη CIA να καταστρέψει τον Μπιν Λάντεν. Οταν ρωτήσαμε, τι να κάνουμε με τα πρόσωπα που θα συλλαμβάνονται, ο Κλίντον μας απάντησε, αυτή είναι δική σας δουλειά».

«Είχαμε καταρτίσει έναν κατάλογο με στόχους. Κατόπιν εναπόκειτο σε εμάς να ανακαλύψουμε τον καταζητούμενο, κατά βάσιν σε χώρες οι οποίες ήταν πρόθυμες να συνεργασθούν μαζύ μας. Στο κάτω-κάτω αυτό το πρόσωπο προερχόταν από μία χώρα, η οποία ήταν πρόθυμη να τον πάρει πίσω», τονίζει ο Σόιερ. Κατά τον ίδιο, «η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία κατά 90%». Ενα από τα παραδείγματα του τρόπου δράσης, στα πλαίσια της επιχείρησης αυτής, αποτελεί κι η περίπτωση της απαγωγής ενός ιμάμη, γνωστού ως Αμπού Ομάρ, τον Φεβρουάριο του 2003 από το Μιλάνο, ο οποίος επαναπροωθήθηκε στην Αίγυπτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή