Καθοριστικό το επόμενο 48ωρο

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 14:55
UPD:15:56
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Προϋπόθεση συμφωνίας, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι η Αθήνα να προσκομίσει νέες προτάσεις κοντά, εισπρακτικά, σε εκείνες που δεν συμφωνεί και περιλαμβάνονταν στο πεντασέλιδο κείμενο των θεσμών.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις μετά το χθεσινό, άκαρπο Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Επί της ουσίας, η πλευρά εταίρων και δανειστών «στρώνει» το έδαφος για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συμφωνία των δύο πλευρών μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα.

Προϋπόθεση αυτής της συμφωνίας, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι η Αθήνα να προσκομίσει νέες προτάσεις κοντά, εισπρακτικά, σε εκείνες που δεν συμφωνεί και περιλαμβάνονταν στο πεντασέλιδο κείμενο των θεσμών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τηρείται σιγή ιχθύος και όπως όλα δείχνουν οι προθέσεις του Μαξίμου θα ξεκαθαρίσουν με την
αυριανή επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Αγία Πετρούπολη και τις τηλεφωνικές επαφές -χωρίς να αποκλείεται οι επαφές να γίνουν αν χρειαστεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες- που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο τελευταίος φαίνεται ότι αναλαμβάνει εκ νέου ενεργό ρόλο στην τελική, όπως όλα δείχνουν διαπραγμάτευση με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μ. Σχοινά, να δηλώνει σήμερα ότι ο κ. Γιούνκερ «είχε το πρωί επικοινωνία για την Ελλάδα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ενώ εντός της ημέρας και το Σαββατοκύριακο θα έχει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

Όπως ομολογεί κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, σε κατ' ιδίαν συνομιλία, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι τόσο μεγάλες για να μη γεφυρωθούν, ωστόσο παραμένουν ικανές να προκαλέσουν ακόμη και ρήξη σε περίπτωση που η πλευρά των δανειστών «φανεί ανυποχώρητη έναντι όσων εμπεριέχονται στο πεντασέλιδο κείμενο των θεσμών και εξ αυτού απορρίψει τις όποιες ιδέες πέσουν στο τραπέζι».

Επί της ουσίας όλα θα κριθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, λέει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος. Η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 17:00 ώρα Ελλάδος, τη Δευτέρα και τρεις ώρες μετά η Σύνοδος Κορυφής απλώς θα κλιθούν να επικυρώσουν είτε τη συμφωνία είτε έναν ακόμη άκαρπο γύρω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, που για πολλούς μπορεί να είναι και ο τελευταίος.

ΕΡΤ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Αγία Πετρούπολη όπου κατέθεσε στεφάνη στο μνημείο του Ι. Καποδίστρια δήλωσε πως «όταν έχουμε στόχο, όταν έχουμε αξίες, όταν έχουμε στοχοπροσήλωση και τις μεγαλύτερες δυσκολίες τις ξεπερνάμε».

«Είναι σημαντικό», είπε ο κ. Τσίπρας, «κάποιος να γνωρίζει και να αντλεί δύναμη από το γεγονός ότι έχει το δίκιο με το μέρος του».

Ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί από την πλευρά του δήλωσε ότι θέλει μια Ελλάδα «σταθερή, δυνατή, ευημερούσα, που θα παράγει απασχόληση, την οποία έχουν ανάγκη οι πολίτες της... μια Ελλάδα δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της, η οποία θα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης».

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, «προειδοποίησε» την Ελλάδα ότι δεν θα ληφθεί καμία πολιτική απόφαση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, εκτός κι αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις και εγκριθούν πρώτα από τους διεθνείς πιστωτές.

«Λυπούμαστε που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί πρόοδος κατά το χθεσινό Eurogroup. Δεν είναι ακόμη πολύ αργά. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία», κατέληξε ο κ. Ζάιμπερτ. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή