Ζητήματα σχετικά με τη στρατηγική του υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα ζητήματα, όπως ο νόμος για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η αναθεώρηση του συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, συζήτησε σήμερα με τον Πρωθυπουργό η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου .
Όπως είπε η κ. Γιαννάκου, ο διάλογος για το νόμο-πλαίσιο των ΑΕΙ έχει ήδη αρχίσει. «Υπάρχει η πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για διάλογο, αλλά και προτάσεις που θα έρθουν από τις συνόδους Πρυτάνεων. Ευελπιστούμε ότι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, το τοπίο, από θεσμικής πλευράς, των Ιδρυμάτων μας θα έχει προσαρμοστεί καλύτερα σε μια ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάσταση, όπου η κοινωνία της γνώσης είναι το βασικό στοιχείο», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και για το αν θα προλάβει να ολοκληρώσει το έργο της στο υπουργείο Παιδείας, η κ. Γιαννάκου παρατήρησε πως «όποιος και αν είναι στο υπουργείο, θα κάνει όλα όσα περιλαμβάνει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα». Όσον αφορά το θέμα του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως κατ’ αρχήν υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να ρυθμιστούν χωρίς συνταγματική αναθεώρηση. «Όπως έχω πει, εμείς είμαστε σε συνεχή διάλογο με την Εκκλησία. Παραδείγματος χάριν, το θέμα της καύσης των νεκρών των ετεροδόξων, που είναι μια πρόταση βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων, είναι μια πρόταση που μπορεί να γίνει δεκτή», δήλωσε η κ. Γιαννάκου, διευκρινίζοντας πως η πρόταση των βουλευτών θα συζητηθεί μέσα στον Ιανουάριο.
Απαντώντας σε ερώτηση για την ενημέρωση που ζητεί η Ε.Ε. από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την ανωτατοποίηση των Εκκλησιαστικών Σχολών, η υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Έχουμε πάρει μια επιστολή στην οποία έχουμε απαντήσει και η απάντηση είναι σαφής. Όπως έχω πει επανειλημμένα, δεν πρόκειται περί Πανεπιστημίων. Πρόκειται για παραγωγικές σχολές, όπως είναι οι Σχολές του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της, έξω από τους θεσμούς και τις αρχές του Συντάγματος της κάθε χώρας και της Ένωσης. Εάν δεν το εδέχετο, τότε θα ήταν σαν να αμφισβητεί τις παραγωγικές σχολές του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Η Ε.Ε. δεν ζήτησε εξηγήσεις. Ζήτησε διευκρίνιση επί του συγκεκριμένου σημείου, με βάση πληροφορίες, ή την ερώτηση κάποιου ευρωβουλευτού. Και η απάντηση είναι σαφέστατη. Δεν υπάρχει κανένα θέμα», σημείωσε.
Ερωτηθείσα εξάλλου για τον κατά πόσο επλήγη η εικόνα της κυβέρνησης από την υπόθεση των Πακιστανών η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα και διευκρίνισε πως δεν υπάρχει θέμα διισταμένων απόψεων. «Όπως γνωρίζετε, εγώ έχω κάνει ήδη δήλωση. Η Κυβέρνηση καλώς επανέρχεται και το ελέγχει, αλλά η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ισχύει», είπε.