Έρευνα της GPO για την αγροτική πολιτική

Το 36,9% εκτιμά πως κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί καλύτερα τις πολιτικές για την ανάπτυξη της γεωργίας
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2005 15:24
A- A A+

Το 36,9% των πολιτών εκτιμά πως κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί καλύτερα τις πολιτικές για την ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με τις κοινοτικές και εθνικές δυνατότητες, σε αντίθεση με το 24,6% που πιστεύει το ίδιο για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας GPO για θέματα αγροτικής πολιτικής, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ) από τις 5 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2005.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 36,1% πιστεύουν ότι η ΝΔ υποστηρίζει πιο αποτελεσματικά τις πολιτικές θέσεις για τον αγροτικό τομέα στην Ευρώπη, ενώ το 29% πιστεύει ότι πιο αποτελεσματικά λειτούργησε στον αγροτικό τομέα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Το 37,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου θα ήταν χειρότερη από τη σημερινή κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για το σύνολο της αγροτικής πολιτικής. Αντίθετα, το 32,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερη για τους αγρότες μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων το 47% των πολιτών και το 47,6% των αγροτών έχει θετική άποψη για τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Μπασιάκο έναντι αντίστοιχων ποσοστών 41,4% και 41,5% που τάσσονται υπέρ του προκατόχου του, υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δρυ. Οι πολίτες θεωρούν τον κ. Μπασιάκο σοβαρό, έντιμο και κοινωνικά ευαίσθητο πολιτικό. Στα τρία αυτά βασικά χαρακτηριστικά οι ερωτηθέντες βαθμολογούν τον κ. Μπασιάκο από το 1 έως το 10 και δίνουν στο "κοινωνικά ευαίσθητος" 6,3%, στο "σοβαρός" 7,2% και στο "έντιμος" 6,7%.

Απο την έρευνα προκύπει ακόμη ότι οι πολίτες κατανοούν ότι η χρηματοδότηση των αγροτικών προϊόντων απο αγροτικούς πόρους αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Ετσι, το 46,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει τις εθνικές επιδοτήσεις, έναντι του 40,4% που έχει αντίθετη άποψη.

Τέλος, το 31,2% των πολιτών πιστεύει ότι η σημερινή κυβέρνηση νοιάζεται περισσότερο για τους αγρότες έναντι 24,6% που πιστεύει ότι νοιαζόταν περισσότερο η προηγούμενη κυβέρνηση. Το 40,2% απαντά ότι καμιά κυβέρνηση δεν νοιάζεται ή ότι το ίδιο νοιάζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή