«Θύελλα» με την έκθεση της ΤτΕ

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015 19:39
UPD:19:54
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
A- A A+

«Θύελλα» προκάλεσε η φετινή δημοσιοποίηση της έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), καθώς η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι την επιστρέφει «ως απαράδεκτη» στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

O ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε με την πρόεδρο της Βουλής, κατηγορώντας τον κ. Στουρνάρα για υπέρβαση των ορίων της θεσμικής του ιδιότητας.

Παράλληλα, του καταλόγισε ότι συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «είναι απορίας άξιον πώς συμβαίνει αυτό όταν υποτίθεται ότι ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος».

Η Τράπεζα της Ελλάδος νωρίτερα είχε επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, υψηλόβαθμα στελέχη της ΤτΕ υπογράμμισαν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση της προέδρου της Βουλής.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι ο διοικητής της ΤτΕ  έστειλε την έκθεση όπως ορίζει το καταστατικό, πρώτα στην Πρόεδρο της Βουλής και μετά τη δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Πάντως, η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι εξαπέλυσαν πυρά κατά της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραγκούνης ζήτησε παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το «παραλήρημα» της προέδρου της Βουλής, όπως χαρακτήρισε την αντίδρασή της με αφορμή την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Ως πότε θα παρατηρεί άφωνος και άβουλος ο κ. Τσίπρας το παραλήρημα της κ. Κωνσταντοπούλου; Ως πότε θα ανέχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων την πρόεδρο της Βουλής να κατηγορεί με εμπάθεια τον πρόεδρο της Κομισιόν και να προσβάλλει με πρωτοφανή τρόπο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος; Ως πότε ο κ. Τσίπρας θα σιωπά στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου και στο διασυρμό των θεσμών από την κα Κωνσταντοπούλου που ακόμα και υπουργοί του, την έχουν από καιρό αποδοκιμάσει;» ανέφερε ο κ. Καραγκούνης.

Για αντιγραφή πρακτικών του «σκοτεινού παρελθόντος» έκανε λόγο το Ποτάμι και κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ότι επιδίδονται σε παιχνίδι εξεύρεσης «εσωτερικών εχθρών» και «διεθνών συνωμοσιών», ενώ εξαπέλυσε εκ νέου «πυρά» κατά της κ. Κωνσταντοπούλου.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ενέργεια χωρίς προηγούμενο και για «πρωτοφανή επίθεση» της κ. Κωνσταντοπούλου στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Στο ενδιάμεσο η Πρόεδρος της Βουλής πρόλαβε να επιτεθεί προσωπικά κατά του Ζ. Κ. Γιούνκερ και των Ευρωπαίων ηγετών που συναντά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παρακολούθησε μάλιστα το νέο παραληρηματικό σόου της κυρίας Κωνσταντοπούλου» σημείωσε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Οι προειδοποιήσεις πάντως του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα εκτός του ευρώ είναι πολύ σοβαρές για να χαθούν στον ορυμαγδό ενός καυγά, από αυτούς που καθημερινά στήνει η κυρία Κωνσταντοπούλου και η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να δει το δάσος και όχι το δέντρο ή μάλλον το δάκτυλο της κ. Κωνσταντοπούλου» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή