Ευ. Βενιζέλος: Δεν ενοχλούμαι από κανένα χειρισμό του κ. Παπανδρέου

«Ο κ. Παπανδρέου εφαρμόζει σχέδιο αξιοκρατικής αξιοποίησης όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ»
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2005 14:40
A- A A+

«Ο κ. Παπανδρέου ορθά αντιμετωπίζει την αναθεώρηση ως ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα και αναθέτει την ευθύνη του συντονισμού στον τομέα του Πολιτικού Συμβουλίου που ασχολείται με θέματα δημόσιας διοίκησης και δικαιοσύνης», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου όρισε τον Θεόδωρο Πάγκαλο επικεφαλής της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε ερώτηση αν ενοχλήθηκε ο ίδιος από αυτή την ενέργεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Εγώ δεν ενοχλούμαι από καμία πρωτοβουλία και κανένα χειρισμό του κ. Παπανδρέου, γιατί όλοι ξέρουμε ότι έχει στο μυαλό του και εφαρμόζει ένα σχέδιο αξιοκρατικής αξιοποίησης όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι ο ρόλος του καθενός μας στο δημόσιο βίο και στο δημόσιο λόγο βεβαίως και έχει μία κομματική διάσταση. Αλλά επιπλέον -επειδή δεν ανήκω στους ανεπάγγελτους πολιτικούς- έχει και μία διάσταση κοινωνική, θεωρητική, επιστημονική και πρέπει όλοι να προσφέρουμε όλο μας τον εαυτό στην προσπάθεια για την βελτίωση της μοίρας αυτού του τόπου».

«Στο ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε, «έχουμε την υποχρέωση να ασχολούμαστε με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα με πάρα πολλά θέματα και η αναθεώρηση είναι ένα μόνο από αυτά, όχι το σημαντικότερο για την καθημερινή ζωή και αγωνία των πολιτών. Και αυτή η υποχρέωση μας βαραίνει όλους. Βαραίνει και εμένα που ασχολούμαι με όλο το φάσμα των θεμάτων αυτών. Με την αναθεώρηση άλλωστε ασχολούμαι ούτως ή άλλως ως επιστήμονας και ασχολούμαι με μία αίσθηση ευθύνης υπερκομματική, γιατί το ζήτημα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίζει κανείς υπερκομματικά. Δεν υπάρχει ένα Σύνταγμα του ΠΑΣΟΚ και ένα Σύνταγμα της Ν.Δ. Υπάρχει ένα Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας που πρέπει να στεγάζει τους πάντες».

Θεσμικό σκάνδαλο, η υπόθεση των Πακιστανών

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την υπόθεση των Πακιστανών μεταναστών ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο θεσμικό σκάνδαλο και με μία ακατανόητη για τις μέρες μας πολιτική ανοησία. Η ιστορία διδάσκει ότι όποια κυβέρνηση σε ευνομούμενη χώρα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα δήθεν της εθνικής ασφάλειας ή κάποιου υπέρτερου κρατικού συμφέροντος τελικά καταβάλλει τεράστιο πολιτικό κόστος, γιατί καμία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν δικαιολογείται στο όνομα οποιοδήποτε άλλου λόγου. Και αυτή η βασική αρχή που είναι η αρχή της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της σοβαρότητας, παραβιάστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ Θεωρώ ότι την πολιτική ευθύνη για τέτοιου είδους και σημασίας θέματα την έχει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είτε πρέπει να είναι ενήμερος και να καθοδηγεί είτε πρέπει να ενοχλείται όταν δεν είναι ενήμερος και δεν καθοδηγεί». «¶ρα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», ανέφερε χαρακτηρηστικά.

Για τις κόντρες δικηγόρων

Σε ερώτηση σχετικά με τις κόντρες μεγαλοδικηγόρων στα τηλεοπτικά κανάλια, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε: «Ένα από τα κορυφαία θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια σοβαρή συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η διασφάλιση της πραγματικής εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και τους κύρους της. Πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες και για την εισαγωγή ενός σοβαρού Συνταγματικού Δικαστηρίου, εκλεγόμενου με μεγάλη πλειοψηφία, 2/3 και πλέον από τη Βουλή και για την αναδιαμόρφωση του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου, ώστε να μετέχουν πολύ σοβαρές εξωδικαστικές προσωπικότητες για να είναι θωρακισμένη η δικαιοσύνη απέναντι στην κοινή γνώμη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή