Το πυρηνικό κέντρο της Β. Κορέας θα επισκεφθεί αμερικανική αντιπροσωπεία

Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2004 11:13
UPD:12:24
A- A A+

H Bόρειος Κορέα συμφώνησε να επιτρέψει την επίσκεψη μιας αμερικανικής αντιπροσωπείας, την επόμενη εβδομάδα, στο πυρηνικό της κέντρο στη Γιονγκμπγιόν, αναφέρει η USA Today στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα είναι η πρώτη διεθνής ομάδα ειδικών που θα μεταβεί στο βορειοκορεατικό πυρηνικό κέντρο μετά την αποπομπή των διεθνών επιθεωρητών ένα χρόνο πριν.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας τοποθετείται στο διάστημα 6-10 Ιανουαρίου. Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει έναν αμερικανό εμπειρογνώμονα σε πυρηνικά όπλα καθώς επίσης έναν κινέζο επιστήμονα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δυο συμβούλους της Γερουσίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και έναν πρώην αξιωματούχο του State Department.

Όπως αναφέρει η USA Τοday το καθεστώς της Πιονγιάνγκ επιθυμεί να αποδείξει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα αποσκοπώντας στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσης στις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα (με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Νοτίου Κορέας, Κίνας, Ιαπωνίας και Ρωσίας). Μια άλλη ερμηνεία της βορειοκορεατικής αυτής κίνησης είναι ότι η Πιονγιάνγκ επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης (ειδικά με τις ΗΠΑ) δείχνοντας ότι οι πυρηνικές της εγκαταστάσεις θα είναι ανοικτές σε κάθε έλεγχο σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή