Mπους προς Σημίτη για Κυπριακό: Τώρα είναι η στιγμή για δράση

Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2004 15:41
A- A A+

Το ζωηρό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού τονίζει σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στις 26 Δεκεμβρίου 2003, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Στην απάντησή του, ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η διάθεση της Ελλάδας για διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν είναι δεδομένη.

Ο αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει ότι «μετά τις εκλογές στη Βόρεια Κύπρο, τα μέρη θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Ο Γενικός Γραμματέας προσφέρθηκε να επαναδραστηριοποιηθεί στη διαδικασία επίλυσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι όλα τα μέρη θα δηλώσουν την πολιτική τους βούληση να οριστικοποιήσουν το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και να το θέσουν σε δημοψηφίσματα σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Σας παροτρύνω να ακολουθήσετε άμεσα αυτήν την προσέγγιση, και σας ζητώ να ενθαρρύνετε τον Πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο να πράξει το ίδιο. Τώρα είναι η στιγμή για δράση. Συνεργαζόμενοι, μπορούμε να γράψουμε ιστορία».

Ο κ. Σημίτης, που απάντησε σήμερα στην επιστολή Μπους, σημειώνει ότι «πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη, καθώς επίσης και εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής θέλησης από πλευράς της Αγκυρας να ασκήσει την πίεση που απαιτείται. Συμμερίζομαι πλήρως την άποψή σας ότι το 2004 αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή