Εξεταστική για μνημόνια: Διεκόπη λόγω αδιαθεσίας η κατάθεση του Μ. Κοντοπυράκη

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 13:04
UPD:13:05
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην κατάθεσή του ο Μ. Κοντοπυράκης πρόλαβε να χαρακτηρίσει ως άνευ αντικειμένου την παρουσία του στην Εξεταστική, σημειώνοντας ότι έφυγε στις 21 Οκτωβρίου 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ.

A- A A+

Αδιαθεσία επικαλέστηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, όσο και ο πρώην γενικός γραμματέας της ΕΛΣΤΑΤ, Μ. Κοντοπυράκης, που είχαν κληθεί σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το μνημόνιο.

Ο μεν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου ενημέρωσε από χθες την Επιτροπή ότι έχει εισαχθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Αθήνας λόγω οξείας πνευμονολογικής εμβολής και απέστειλε και την ιατρική γνωμάτευση που χαρακτηρίζει σοβαρή την κατάσταση της υγείας του. Ο τ. γενικός γραμματέας της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλης Κοντοπυράκης κατά την κατάθεσή του αισθάνθηκε αδιαθεσία, με αποτέλεσμα να διακοπεί για αύριο.

Ωστόσο στην κατάθεσή του ο Μ. Κοντοπυράκης πρόλαβε να χαρακτηρίσει ως άνευ αντικειμένου την παρουσία του στην Εξεταστική, σημειώνοντας ότι έφυγε στις 21 Οκτωβρίου 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τα στοιχεία για την αύξηση του ελλείμματος του 2009 ήρθαν στην ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο του 2010. Βεβαίως υποστήριξε ότι «στα εννέα χρόνια που ήμουν στην Στατιστική Υπηρεσία αλλοίωση των στοιχείων δεν έγινε ποτέ, ούτε θα μπορούσε να γίνει». «Ήθελα όσο γίνεται να είναι πεντακάθαρη η εικόνα της υπηρεσίας», είπε. Ο Μ. Κοντοπυράκης εμφανίσθηκε πικραμένος από την εμπλοκή του στο δημόσιο βίο αναφέροντας ότι «οι πολιτικοί και η πολιτική με κατέστρεψαν ηθικά, επιστημονικά και οικονομικά».

Ο κ. Κοντοπυράκης ρωτήθηκε αν υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και απάντησε πως και στον ίδιο έχουν γεννηθεί ορισμένα ερωτήματα. «Είχα και εγώ προσωπικά ερωτήματα για τα στοιχεία, αν υπήρχε διόγκωση ή όχι. Αν δεχθούμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος που είχε τα στοιχεία του 2009 είχε πει για ελλείμματα της τάξεως του 10% -ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος το είπε σε μένα τον Σεπτέμβριο του 2009- γεννάται το ερώτημα γιατί τον Μάρτιο του 2010 ήταν 13,5%; Κάθε χρόνο τον Μάρτιο, δίνουμε στη Eurostat το έλλειμμα της προηγούμενης χρονιάς και στη συνέχεια τον επόμενο Σεπτέμβριο, δίνουμε το τελικό. Αυτό κάνουν όλα τα κράτη μέλη. Η διαφορά στο έλλειμμα μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου, μπορεί να είναι το πολύ ένα με δύο δέκατα της μονάδας. Το να αυξηθεί και να πάει 15,5% είναι πρωτάκουστο, εφόσον υπήρχε και η επικύρωση των στοιχείων τον Απρίλιο. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν 2 μονάδες διαφορά στο έλλειμμα του 2009 τον Οκτώβρη. Αυτό μου δημιούργησε ερωτήματα» υποστήριξε ο Μ. Κοντοπυράκης.

Πάντως ο τ. διοικητής της ΕΛΣΤΑΤ επανέλαβε ότι ο πρ. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα, του ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τα στοιχεία που θα σταλούν στην Eurostat και πως ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του μόλις πληροφορήθηκε ότι η Eurostat ήθελε να τον κρατήσει στην θέση του.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή