Πολιτική πρωτοβουλία σε ανώτατο επίπεδο αναμένει η κυβέρνηση

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 10:39
UPD:10:50
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Εν αναμονή μιας κίνησης, κυρίως από την πλευρά της Άγκελα Μέρκελ, τελεί η κυβέρνηση, δηλώνοντας την ίδια ώρα έτοιμη να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η κίνηση αυτή να έρθει ακόμη και σήμερα με κομιστή τον, φιλικό προς τις ελληνικές θέσεις, Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος έρχεται στην Αθήνα φέρνοντας το μήνυμα «ναι στην αλληλεγγύη με την Ελλάδα, αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος». 

Το Μαξίμου, μετά το χθεσινό μαραθώνιο συσκέψεων και ειδικά την τρίωρη συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, δηλώνει πως αναμένει πρόσκληση για συνέχιση της διαπραγμάτευσης, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως επιθυμούν «να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους εταίρους».

Επί της ουσίας το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι πως μια ρωγμή στη «σκληρή» θέση για εξοικονόμηση πόρων της τάξεως του 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό και αντίστοιχου ποσοστού από τον ΦΠΑ, εντός της επόμενης διετίας, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτά τα επιπλέον 4 δισ. που ζητούν οι δανειστές την επόμενη διετία (2 από το ασφαλιστικό και 2 από τον ΦΠΑ) θα οδηγήσουν σε απώλεια 20% στις συντάξεις και περίπου 12% στους μισθούς και είναι «έξω από τη λαϊκή εντολή». Την ώρα μάλιστα που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πρόταση προβλέπει εντός της διετίας έσοδα 5 δισ. από φορολογικά μέτρα και 4 δισ. από διοικητικά.

Σενάρια για Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή

Την ίδια ώρα στον διεθνή Τύπο, δημοσιεύονται σενάρια για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Παρασκευή, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung (SZ), σε αυτήν την σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο οποίο θα περιλαμβάνεται και έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα από το Σαββατοκύριακο.

Το «καλό» σενάριο είναι στη σύνοδο κορυφής, να αναζητηθεί μια πολιτική λύση, όπως η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Νοέμβριο προκειμένου μέχρι τότε να προετοιμαστεί το έδαφος για τη μεγάλη συμφωνία-πρόγραμμα ύψους 30-35 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

Διαφοροποιείται η Ντ. Μπακογιάννη

Σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει «μαραθώνιο» συναντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα συναντάται με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ στις συνέχεια θα δεχθεί τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, και στις 12:00 τη βουλευτή της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Η τελευταία ζήτησε τη συνάντηση για να ενημερωθεί από τον κ. Τσίπρα για τις εξελίξεις όταν άκουσε χθες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, να δηλώνει ότι η «πόρτα του γραφείο του κ. Τσίπρα είναι ανοιχτή για όποιον το θελήσει».

Επί της ουσίας πρόκειται για μία «επιθετική», προς την ηγεσία της Ν.Δ., κίνηση της κ. Μπακογιάννη, η οποία σπεύδει να «εκμεταλλευτεί» το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει ζητήσει ούτε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ούτε φυσικά τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό. Αυτό κατά την εκτίμηση πολλών απομονώνει τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ., ενώ στέλνει και ισχυρούς συμβολισμούς για τις δυνατότητες του σημερινού Πρωθυπουργού να αναζητήσει αμφίπλευρη στήριξη σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί για να λάβει, ενδεχομένως ακόμη και πολύ επώδυνες, αποφάσεις προκειμ ένου να κρατήσει τη χώρα στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα.

Στροφή και στο εσωτερικό

Στις 13.00 ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις εξελίξεις την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κόμμα αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συμμετοχή του κόσμου στις συγκεντρώσεις ανά την επικράτεια, οι οποίες είναι αποτέλεσμα πανελλαδικής κινητοποίησης μέσω του διαδικτύου με στόχο να μπει ένα τέλος στη λιτότητα. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι οι συγκεντρώσεις αυτές και κυρίως η μαζική συμμετοχή του κόσμου μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις Βρυξέλλες την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή