Γνωμοδότηση αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου για απελάσεις αλλοδαπών κρατουμένων που έχουν εκτίσει την ποινή τους

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 20:33
UPD:20:37
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Φωτογραφία αρχείου από κρατούμενους στην Αμυγδαλέζα.

A- A A+

Γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία αλλοδαπός που έχει εκτίσει την ποινή του κι εκκρεμεί η απέλασή του θα μπορεί να κρατηθεί μέχρι τρεις μήνες, απέστειλε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, απαντώντας σε ερώτημα του διευθυντή των φυλακών της Χαλκίδας.

Η εισαγγελική λειτουργός ερμηνεύοντας τις διαδικασίες απέλασης αλλοδαπού όπως προβλέπονται σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4322/2015 κρίνει ότι αν παρέλθει αυτός ο χρόνος, ο αλλοδαπός θα απελευθερώνεται με περιοριστικούς όρους και οι διαδικασίες θα ξεκινούν από την αρχή εντός αυστηρών χρονικών πλαισίων: 

  • Η απέλαση εκτελείται άμεσα μετά την έκτιση της ποινής καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του αλλοδαπού.
  • Για το αν είναι ή όχι εφικτή η απέλαση, η αρμόδια αστυνομική αρχή πρέπει να ενημερώσει τον Εισαγγελέα τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα.
  • Ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης πρέπει να ενημερώνει τον εισαγγελέα για την επικείμενη υφ' όρων απόλυση αλλοδαπού πέντε μήνες νωρίτερα ώστε να παραγγέλλεται στις αστυνομικές αρχές έρευνα για την απέλαση του.
  • Αν τρέχει η διαδικασία απέλασης αλλά δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί, ο εισαγγελέας μπορεί να παρατείνει την κράτηση του αλλοδαπού για έναν ακόμα μήνα μετά την ολοκλήρωση της ποινής του.
  • Σε περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν συνεργάζεται δίνοντας τα πραγματικά του στοιχεία, η παράταση της κράτησής του μπορεί να φτάσει ως και τους τρεις μήνες.
  • Αν αυτά τα χρονικά όρια εξαντληθούν η διαδικασία απέλασης αναστέλλεται με διάταξη του εισαγγελέα, ο οποίος παράλληλα επιβάλλει περιοριστικούς όρους πριν από την απελευθέρωση του αλλοδαπού από τις φυλακές.
  • Ο αλλοδαπός κρατούμενος δεν θα αποφυλακίζεται μετά την έκτιση της ποινής του αν δεν τηρήθηκε η διαδικασία διερεύνησης του εφικτού της απέλασης του. Σε αυτή την περίπτωση ο διευθυντής των φυλακών θα ενημερώνει τον εισαγγελέα, ο οποίος με διάταξή του, θα αναστέλλει την απέλαση και θα επιβάλλει περιοριστικούς όρους στον κρατούμενο ή θα παρατείνει την κράτηση του κατά έναν ή τρεις μήνες εφόσον κρίνεται εφικτή η απέλαση. Αν η απέλαση δεν πραγματοποιηθεί εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, θα αναστέλλεται και θα αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο αλλοδαπός.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή