Με σύλληψη και παραπομπή στη Χάγη απειλείται ο πρόεδρος του Σουδάν

Πιθανόν να μην του επιτραπεί να εγκαταλείψει τη Ν. Αφρική, όπου βρίσκεται για διακρατική σύνοδο
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 12:09
UPD:12:12
REUTERS/SIPHIWE SIBEKO

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετόρια θα αποφασίσει εάν θα τον παραδωσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο του έχει απαγγείλει τις σχετικές κατηγορίες.

A- A A+

Νοτιοαφρικανικό δικαστήριο θα αποφασίσει τη Δευτέρα κατά πόσον ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ θα συλληφθεί για να παραπεμφθεί στη Χάγη, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετόρια θα αποφασίσει εάν θα τον παραδωσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο του έχει απαγγείλει τις σχετικές κατηγορίες.

Ο κ. Μπασίρ βρίσκεται στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής για σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης.

Οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία αφορούν την περίοδο των μαχών στο Νταρφούρ.

Ο ΟΗΕ σημειώνει ότι περίπου 400.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Σουδάν και περισσότεροι από 2 εκατομμύρια εγκατέλειψαν τις οικίες τους από την έναρξη των μαχών στη συγκεκριμένη περιοχή του Σουδάν, το 2003.

EURONEWS

Οι κυβερνητικές σουδανικές δυνάμεις, μαζί με αραβικές πολιτοφυλακές, κατηγορούνται ότι στόχευσαν μαύρους Αφρικανούς πολίτες της χώρας σε φυλετική βάση, κατά την πάλη τους εναντίον των ανταρτών.

Την Κυριακή, το νοτιοαφρικανικό δικαστήριο διέταξε τον κ. Μπασίρ να μην εγκαταλείψει τη Νότια Αφρική μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της σύλληψης και παραπομπής του στη Χάγη.

Σαν μέλος του διεθνούς δικαστηρίου, η Νότια Αφρική είναι υποχρεωμένη να συλλαμβάνει οποιονδήποτε καταζητείται από αυτό.

Η ίδια η Χάγη είχε καλέσει πριν τη σύνοδο τη Ν. Αφρική «να μην χάσει καμία ευκαιρία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή ενταλμάτων σύλληψης».

Η χώρα, ωστόσο, είχε τονίσει ότι όλοι οι ηγέτες απολαμβάνουν διπλωματικής ασυλίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή