ΗΠΑ: Σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα ταυτοποίησης ξένων επισκεπτών

Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2004 14:45
A- A A+

Από σήμερα, 5 Ιανουαρίου, οι ξένοι επισκέπτες που φθάνουν σε κάποιο από τα 115 διεθνή αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών, με εξαίρεση τους πολίτες 27 χωρών μεταξύ των οποίων εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα φωτογραφίζονται και θα λαμβάνονται ψηφιακά τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Οι νέες αυτές προϋποθέσεις εισόδου στην αμερικανική επικράτεια, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αφορούν όλους τους πολίτες χωρών από τις οποίες οι ΗΠΑ απαιτούν άδεια εισόδου, δηλαδή περίπου 23 εκατομμύρια επισκέπτες οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν στη χώρα κατά το 2004.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά τους πολίτες 27 χωρών, μεταξύ των οποίων οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φθάνουν στις ΗΠΑ για σύντομη παραμονή, ως τουρίστες ή για επαγγελματικούς λόγους, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας. Οι επισκέπτες αυτοί απαιτείται ωστόσο να διαθέτουν ένα πρόσφατο διαβατήριο οπτικής ανάγνωσης.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τομ Ριτζ επρόκειτο να ανακοινώσει επισήμως την έναρξη της ισχύος των διαδικασιών αυτών σήμερα στις 06.30 (τοπική ώρα, 13.30 ώρα Ελλάδας) στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Εκτός από τη φωτογράφιση και τη λήψη ψηφιακών αποτυπωμάτων, τα ταξιδιωτικά έγγραφα θα ελέγχονται με σκάνερ. Τα δεδομένα τους θα συγκρίνονται ηλεκτρονικά με εκείνα μιας τράπεζας δεδομένων, με στόχο να εντοπίζεται ενδεχόμενη ανάμιξη του επισκέπτη σε τρομοκρατικές ή εγκληματικές δραστηριότητες.

Η Κίμπερλι Ουέισμαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, δήλωσε ότι η φωτογράφηση και η ψηφιακή λήψη αποτυπωμάτων χωρίς μελάνι θα απαιτούν 10 ως 15 δευτερόλεπτα, τα οποία θα προστεθούν στα 60 ως 90 δευτερόλεπτα που διαρκούσαν ως τώρα οι διαδικασίες.

Στις αρχές του 2006, το σύστημα αυτό θα επεκταθεί σε όλες τις εισόδους των ΗΠΑ, χερσαίες και θαλάσσιες.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή