Γουατεμάλα: Μαζική διαδήλωση με αίτημα την παραίτηση του προέδρου

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015 08:36
UPD:08:46
REUTERS/STRINGER

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Χιλιάδες πολίτες της Γουατεμάλας διαδήλωσαν χθες με αίτημα την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Ότο Πέρες Μολίνα, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι ενέχεται στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες.

«Στο όνομα της αξιοπρέπειας, παραιτήσου», «διαφθορά τέλος», «Ότο, η φυλακή σε περιμένει» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό και τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές στη χθεσινή κινητοποίηση, κατά την οποία δεν σημειώθηκαν  επεισόδια.

Πάνω από 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, σύμφωνα με τους οργανωτές της, οι οποίοι απηύθυναν κάλεσμα στους πολίτες να πάρουν μέρος μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η νέα κινητοποίηση, που προστέθηκε σε πολυάριθμες άλλες τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώθηκε καθώς μια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία σχηματίστηκε προχθές Παρασκευή, ανέλαβε να διεξάγει έρευνα και να εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας του προέδρου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε την Πέμπτη το πράσινο φως στο Κογκρέσο να ερευνήσει εάν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του Ότο Πέρες Μολίνα και να εξετάσεις το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας του.

Ενέκρινε έτσι το αίτημα που είχε υποβάλει ο βουλευτής Αμίλκαρ Ποπ του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γουινάκ, που έχει ιδρύσει η ιθαγενής ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Ριγομπέρτα Μεντσού.

Ο Ποπ θεωρεί ότι ο πρόεδρος ήταν ενήμερος για τις παράνομες δραστηριότητες ανώτατων κρατικών λειτουργών, οι οποίοι ενέχονται σε απάτες που ζημίωσαν τα τελωνεία και το ίδρυμα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Ότο Πέρες, ο οποίος διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και δεν θα εγκαταλείψει τον θώκο του πριν από τη λήξη της θητείας του την 14η Ιανουαρίου 2016, παρά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την αποχώρησή του.

Η πολιτική κρίση ξέσπασε τον Απρίλιο, όταν αποκαλύφθηκε η δράση ενός κυκλώματος διαφθοράς και απάτης στα τελωνεία, ένα σκάνδαλο που οδήγησε την αντιπρόεδρο της Γουατεμάλας Ροξάνα Βαλδέτι να παραιτηθεί την 8η Μαΐου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή