Έξι στρατιώτες νεκροί σε εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015 07:13
UPD:08:06
REUTERS/GLEB GARANICH
A- A A+

Έξι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν την Παρασκευή και χθες Σάββατο στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Αντρέι Λισένκο.

Όπως είπε ο Λισένκο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο Ντονέτσκ, «η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ασταθής κοντά στο αεροδρόμιο». «Ο εχθρός χρησιμοποίησε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και βαρύ πυροβολικό (...) Πυρά όλμων και πυροβολικού στοχοθέτησαν θέσεις μας κοντά στη Μαριίνκα και στην Κρασνογκορίβκα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη του εχθρού εθεάθηκαν να πετούν στην περιοχή όπου σημειώθηκαν εχθροπραξίες την Παρασκευή.

Η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σημείωσε την Παρασκευή ότι το «επίπεδο της βίας» στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και γύρω από αυτό «παραμένει αυξημένο», ενώ την Πέμπτη είχε τονίσει πως παρά τις διαβεβαιώσεις τους περί του αντιθέτου, καμιά από τις δυο πλευρές δεν έχει αποσύρει πλήρως τα βαρέα όπλα από τις γραμμές του μετώπου, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ αξιωματούχοι των αυτονομιστών κατηγόρησαν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον του χωριού Οκτιάμπρσκι κοντά στο Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άμαχοι, και ότι βομβάρδισαν τρεις συνοικίες της πόλης.

Την περασμένη εβδομάδα οι θανατηφόρες μάχες στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώθηκαν, εγείροντας φόβους περί νέας κλιμάκωσης της σύρραξης, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που προέβλεπε η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ αποβαίνουν μέχρι τώρα μάταιες.

Πάνω από 6.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη τον Απρίλιο του 2014.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή