Η αντίστροφη μέτρηση για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2004 15:49
A- A A+

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις προαναγγελθείσες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σημίτης επιστρέφει σήμερα από ολιγοήμερες διακοπές στο Κορακοχώρι της Ηλείας. Αύριο θα παραστεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά, και στη 1 μ.μ. θα έχει στην κατοικία του συνεργασία με τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη και τον γραμματεα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοίδη, και στις 7 μ.μ. με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, που φέρεται ως ο μοναδικός και αδιαφιλονίκητος διάδοχος του κυβερνώντος κόμματος.

Ημερομηνία ορόσημο η Τετάρτη, οπότε ο Κ. Σημίτης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και την κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για να αποφασίσει τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου με θέμα την εκλογή προέδρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στις 23-24 Ιανουαρίου. Διευκρινίσεις χρειάζονται σχετικά με την ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το βασικό, αν όχι το μοναδικό, θέμα θα είναι οι τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο Καταστατικό. Ολα επίσης δείχνουν ότι θα επέλθουν οι τροποποιήσεις εκείνες που είχαν προταθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου στο προηγούμενο –τακτικό- Συνέδριο και αφορούσαν στην εκλογή Προέδρου του Κινήματος από τη βάση.

Δεν είναι ακόμη βέβαιο αν στη διαδικασία θα πάρουν μέρος και οι «φίλοι» του Κινήματος, ψηφίζοντας σε χωριστή κάλπη.

Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν στις 7-9 Φεβρουαρίου το νέο πρόεδρο, ο οποίος θα επισκεφθεί τότε τον Πρόεδρο της Βουλής, για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών εντός των συνταγματικών προθεσμιών (14 Μαρτίου).

Πιθανότατα ο υπουργός Εξωτερικών, αμέσως μετά την εκλογή του, θα υποβάλει την παραίτησή του. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει είτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είτε ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Γιαννίτσης.

Σχετικά με τον προγραμματισμό που είχε εκπονηθεί και ανακοινωθεί από το ΠΑΣΟΚ πριν από λίγο διάστημα, φαίνεται ότι θα τηρηθεί. Ετσι, θα διεξαχθεί κανονικά η Προγραμματική Συνδιάσκεψη στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ κανονικά θα εξελιχθεί και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος στις 15 και 16 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί την Κρήτη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε πυροτέχνημα την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και ζήτησε εκλογές τον Φεβρουάριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή