Αντισυνταγματικό είναι το πλαφόν των 6.000 ευρώ που ορίστηκε ως ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου» λόγω τροχαίων ατυχημάτων, σύμφωνα με εισήγηση της αρεοπαγιτου Σοφίας Ντάντου στο Δ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργία της, ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων.
Όμως παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του με αποτέλεσμα με τον νόμο 4092/2012 να τεθεί ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.
Η εισηγήτρια όμως θεωρεί τη σχετική ρύθμιση του νόμου 4092/2012 είναι αντισυνταγματική καθως επισης και την αναδρομική ισχύς της για περιπτώςεις αποζημιώςεων που προγήθηκαν του νόμου. Αντοςυνταγματικό θεωρεί και το επιτόκιο 6% για τους τόκους που βαρύνουν το επικουρικό κεφάλαιο καθως «δεν αποτελούν καθ΄ εαυτοί θεμιτό δημόσιο συμφέρον για την επιβολή περιορισμών στα περιουσιακά δικαιώματα».
Αντίθετη άποψη ειχε εκφρασει τον περασμένο Φεβρουάριο ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης στο Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου υποστηρίζοντας ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία και δεν προσκρούει στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος).
Το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει επιφυλαχθεί να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις του.
Newsroom naftemporiki.gr