Ισραήλ: Επίθεση της νέας δεξιάς κυβέρνησης στον πολιτισμό καταγγέλλουν φορείς

Με αφορμή κυρώσεις κατά αραβοϊσραηλινών θεάτρων
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 19:25
UPD:19:29
Reuters/NIR ELIAS

Προεκλογική αφίσα του Ναφτάλι Μπένετ.

A- A A+

Οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί ισραηλινούς φορείς του πολιτισμού συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση, μετά τις κυρώσεις και τις απειλές για την επιβολή άλλων από τη νέα δεξιά κυβέρνηση εναντίον δύο αραβοϊσραηλινών θεάτρων.

Ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ - ηγέτης του εθνικιστικού, θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία - ανακοίνωσε προχθές Τρίτη ότι διακόπτει τη δημόσια χρηματοδότηση των παραστάσεων που δίνει αραβικός θίασος με θέμα τη ζωή Παλαιστινίου ο οποίος ενεπλάκη στη δολοφονία Ισραηλινού στρατιώτη και το ανέβασμα των παραστάσεων αυτών σε δημόσια σχολεία.

Την ίδια ημέρα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μιριάμ Ρεγκέβ, στέλεχος του Λικούντ, του κόμματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, απείλησε να διακόψει τη χρηματοδότηση αραβοϊσραηλινού θεάτρου στη Γιάφα, κοντά στο Τελ Αβίβ, εάν ο διευθυντής του, Ισραηλινός Άραβας, συνεχίσει να αρνείται να δώσει παραστάσεις στην κοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Καλούμε όλους τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς, τις συνδικαλιστικές ενώσεις, τους πολιτιστικούς θεσμούς και τις οργανώσεις να συμμετάσχουν στη συνέλευση προκειμένου να ακουστούν οι φωνές τους», αναφέρει το Φόρουμ των Πολιτιστικών Οργανισμών του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Haaretz.

Το έργο το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο του κ. Μπένετ, με τίτλο «Ο Παράλληλος Χρόνος», ανεβάζει ο αραβικός θίασος Αλ Μιντάν, ο οποίος εδρεύει στη Χάιφα. Αφηγείται την ιστορία του Ουάλιντ Ντάκα, Ισραηλινού Άραβα, μέλους του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), που έχει φυλακιστεί για την απαγωγή και τη δολοφονία του Ισραηλινού στρατιώτη Μοσέ Ταμάμ το 1984.

«Ο πολιτισμός στο Ισραήλ βρίσκεται σε κίνδυνο», έγραψε η επικεφαλής του αριστερού κόμματος Meretz (Μερτς, «Σθένος» στα εβραϊκά), Ζεχαβά Γκαλόν, στη σελίδα της στο Facebook.

«Δεν καταλαβαίνουμε τι φοβούνται ο Μπένετ και η Ρεγκέβ ώστε να αισθάνονται την ανάγκη να φιμώσουν τους δημιουργούς οι οποίοι δεν ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις του καθεστώτος», πρόσθεσε η ίδια.

«Η φίμωση αποτελεί μια σαφή ένδειξη μιας φασιστικής παρέκκλισης του κράτους», πρόσθεσε η ίδια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή