Κυβερνοεπίθεση «ταλαιπωρεί» τη γερμανική κυβέρνηση

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 19:13
UPD:19:14
REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ή Bundestag.

A- A A+

Μία κυβερνοεπίθεση εναντίον της γερμανικής Βουλής, η οποία είχε ανακαλυφθεί πριν από έναν μήνα, συνεχίζει να υποκλέπτει δεδομένα από τους υπολογιστές της Bundestag, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, η συνολική επίλυση του προβλήματος θα έχει κόστος που θα ανέλθει σε εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την αντικατάσταση ή/και την ολική διαγραφή/ εκκαθάριση υπολογιστών.

Οι αρχές διερευνούν την κυβερνοεπίθεση με σκοπό την εξακρίβωση της έκτασής της, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσα δεδομένα έχουν κλαπεί, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Σημειώνεται ότι η κυβερνοεπίθεση ήρθε στο φως τον Μάιο, και περιελάμβανε τη χρήση κακόβουλων προγραμμάτων από τους «εισβολείς», με σκοπό τη μόλυνση πολλών εκ των 20.000 συσκευών που χρησιμοποιούνται από πολιτικούς, προσωπικό υποστήριξης και δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται στο δίκτυο Parlakom.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Der Spiegel, που επικαλείται βουλευτική πηγή, το λογισμικό ήταν ακόμα ενεργό, υποκλέπτοντας δεδομένα από μολυσμένες συσκευές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, για την κυβερνοεπίθεση έχουν κατηγορηθεί οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, ωστόσο η Μόσχα δεν έχει προβεί σε σχόλια.

Όσον αφορά στο κόστος, όπως προαναφέρθηκε, θεωρείται ότι θα ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση υπολογιστών, ωστόσο δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το πόσα μηχανήματα θα πρέπει να αντικατασταθούν, ή αν θα ήταν δυνατός ο καθαρισμός τους με κάποιον τρόπο.

Επίσης, διεξάγεται έρευνα σχετικά με το αν θα υπήρχε λύση αρκετά απλή, όπως η αντικατάσταση των servers που έχουν «καταληφθεί» από τους επιτιθέμενους.

Τα τελικά συμπεράσματα σχετικά με την επίθεση και την έκτασή της αναμένεται να παρουσιαστούν στην πολιτική ηγεσία σύντομα.

Προτεινόμενα για εσάς