Από τη Ν. Κορέα οι «ολυμπιονίκες» της ρομποτικής «Ολυμπιάδας» της DARPA

Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 23:08
UPD:23:09
Youtube/HuboLab KAIST

Το DRC-Hubo δοκιμάζει να περπατήσει.

A- A A+

Το ανθρωποειδές ρομπότ DRC-Hubo της νοτιοκορεατικής Team Kaist είναι ο νικητής του Darpa Robotics Challenge, επικρατώντας επί 22 αντιπάλων για να κερδίσει το πρώτο βραβείο, ύψους 2 εκατ. δολαρίων από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το ρομπότ ολοκλήρωσε με επιτυχία μια διαδρομή μετ'εμποδίων, που σκοπό είχε να εξομοιώσει τις συνθήκες σε περιβάλλον καταστροφής- όπως αυτό του 2011 στη Φουκουσίμα.

Τα ρομπότ είχαν χρονικό περιθώριο μιας ώρας, και οι «αποστολές» τους ποικίλλαν, από οδήγηση αυτοκινήτου μέχρι ανέβασμα σκαλιών κ.α, ενώ σημειώνεται ότι έπρεπε να τις ολοκληρώσουν μόνα τους, με περιορισμένη διασυνδεσιμότητα με τους χειριστές τους.

Επίσης, δεν ήταν «δεμένα» με κάποιον τρόπο- και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, υπήρξαν ουκ ολίγες σκληρές πτώσεις, προκαλώντας αίσθηση στο κοινό στην Πομόνα της Καλιφόρνια.

Οι άλλες «αποστολές» περιελάμβαναν έξοδο από αυτοκίνητο, άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα τρύπας σε τοίχο, γύρισμα βαλβίδας, κίνηση σε συντρίμμια κ.α. Η Τeam Kaist τα κατάφερε καλύτερα από όλους, ολοκληρώνοντας τις αποστολές της σε 44 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Team IHMC Robotics, κερδίζοντας 1 εκατ. δολάρια, και στην τρίτη η Tartan Rescue με το Chimp, κερδίζοντας 500.000.

Επίσης, υπήρχαν και δύο «μυστικές» αποστολές: Η μία ήταν ο τράβηγμα ενός μοχλού και η άλλη το τράβηγμα ενός φις από μια πρίζα και η τοποθέτησή του σε μια άλλη. Κάθε ομάδα είχε δύο ευκαιρίες.

Κανονικά ήταν να συμμετέχουν 25 ομάδες, αλλά η ιαπωνική Team Hydra αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ηλεκτρονικής δυσλειτουργίας, ενώ μια κινεζική αντιμετώπισε πρόβλημα με τις βίζες.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV