Το περιεχόμενο των επιστολών Μπους για το Κυπριακό

Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2004 10:45
A- A A+

Το περιεχόμενο των επιστολών του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας για το Κυπριακό αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε ανταπόκρισή του από τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κείμενο των επιστολών είναι ουσιαστικά ταυτόσημο αλλά διαφοροποιείται σε μερικά σημεία, ανάλογα με τον παραλήπτη.

Στην επιστολή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογαν ο Πρόεδρος Μπους παρατηρεί ότι «έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για επίτευξη συμφωνίας πριν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου, γεγονός που εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Όλα τα μέρη θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αμέσως και να επαναλάβουν τη συζήτηση με καλή πίστη στη βάση του σχεδίου διευθέτησης για την Κύπρο του γενικού Γραμματέα Ανάν», προσθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο κ. Μπους σημειώνει ότι ο Κόφι Ανάν θα επαναλάβει τη μεσολάβησή του μόνο αν όλα τα μέρη «εκφράσουν την πολιτική τους βούληση να οριστικοποιήσουν το σχέδιο και να το θέσουν σε δημοψηφίσματα».

«Σας καλώ να ακολουθήσετε αυτή την προσέγγιση, την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει υιοθετήσει ομόφωνα», αναφέρει ο κ. Μπους στις επιστολές του.

Το Reuters σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος έχουν χαιρετίσει τη λήψη των αντίστοιχων επιστολών του Αμερικανού Προέδρου, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, που θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους στην Ουάσιγκτον στις 28 Ιανουαρίου, δεν έχει παραδεχθεί δημοσίως τη λήψη της επιστολής.

Στην επιστολή του προς τον κ. Σημίτη, ο Πρόεδρος Μπους αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρύνει τον κ. Παπαδόπουλο να επιστρέψει αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σημειώνει ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θα το πράξει. «Τώρα είναι η ώρα για δράση», αναφέρει ο κ. Μπους.

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Μπους αναφέρει ότι η ηγεσία του θα είναι «ουσιαστική στην επίτευξη συνολικής, διαρκούς συμφωνίας» στην αναζήτηση μιας «ιστορικής διευθέτησης».

Πηγές: AΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή