Προς αποφυλάκιση χιλιάδες Ιρακινοί κρατούμενοι

Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2004 11:44
A- A A+

Χιλιάδες Ιρακινοί κρατούμενοι ενδέχεται να αφεθούν ελεύθεροι τους επόμενους μήνες, δήλωσε σήμερα ο ασκών χρέη προέδρου στο ιρακινό Συμβούλιο Διακυβέρνησης Αντνάν Πατσάτσι.

«Αναμένουμε την απελευθέρωση εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων κρατουμένων τους επόμενους μήνες», τόνισε ο Πατσάτσι μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, προσθέτοντας ότι με την πολιτική αυτή συμφωνεί και η Συμμαχία.

«Φυσικά, είναι αναγκαίο να γίνει ένα φιλτράρισμα για να είμαστε σίγουροι ότι οι κρατούμενοι που θα αφεθούν ελεύθεροι δεν έχουν εμπλακεί σε πράξεις βίας κατά των Ιρακινών ή των συμμαχικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Χθες, οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μία πρώτη ομάδα 60 Ιρακινών κρατουμένων από τις φυλακές Αμπού Γαρίμπ. «Η πλεινότητα των κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν πολύ ευτυχισμένοι που επιστρέφουν στα σπίτια τους», τόνισε ο Πατσάτσι, προθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η συμφιλίωση.

Εκατοντάδες Ιρακινοί περίμεναν χθες έξω από τις φυλακές ελπίζοντας πως ανάμεσα στους πρώτους που αφέθησαν ελεύθεροι θα είναι συγγενείς και φίλοι τους.

Ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να απελευθερώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες περίπου 500 Ιρακινούς που θεωρεί ότι δεν αποτελούν σοβαρή απειλή. Οι Αμερικανοί στο διάστημα των οκτώ μηνών από την ανατροπή του Σαντάμ έχουν συλλάβει και κρατούν 9.300 Ιρακινούς για λόγους ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή