Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν χιλιάδες στρατιώτες από τη Γερμανία

Συμφωνία για μεγάλη αεροπορική βάση στην Τουρκία
Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2004 12:52
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να αποσύρουν χιλιάδες στρατιώτες από τη Γερμανία, ενώ έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία για την επαναλειτουργία μεγάλης αεροπορικής βάσης, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου ¶μυνας, δηλώσεις των οποίων επικαλείται η εφημερίδα, εκφράζουν την ελπίδα ότι η συμφωνία με την ¶γκυρα θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο τουρκικό έδαφος. Στο δημοσίευμα της Wall Street Journal δεν αποκαλύπτεται το όνομα της στρατιωτικής βάσης, αλλά πιθανότατα πρόκειται για τη βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία πριν τον πόλεμο στο Ιράκ χρησιμοποιούταν από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη για την επιτήρηση της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στο βόρειο Ιράκ.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάταξης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να αποσύρουν χιλιάδες αμερικανούς στρατιώτες από τη Γερμανία όπου σήμερα σταθμεύουν 70.000 άνδρες.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του Πενταγώνου, 30.000 έως 40.000 στρατιώτες και μέλη του προσωπικού υποστήριξης της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας καθώς και της 1ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ θα επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2005 και 2006.

Ορισμένες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ειδικότερα εκείνες που στεγάζουν μονάδες τεθωρακισμένων, θα καταργηθούν, ενώ άλλες θα συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως για παράδειγμα η αεροπορική βάση του Ράμστάιν, το στρατηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη με βάση τη Στουτγκάρδη, καθώς και το αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Βάντσμπεκ, κοντά στο Αμβούργο.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή