Τουρκία: Τεταμένο πολιτικό κλίμα πριν από τις κάλπες

Σάββατο, 06 Ιουνίου 2015 15:26
UPD:15:35
REUTERS/MURAD SEZER
A- A A+

Η αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ όξυνε το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Τουρκία, μία ημέρα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές κι ενώ το κόμμα του προέδρου Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία.

«Προβοκάτσια για να υπονομεύσει την ειρήνη, για να ρίξει σκιά στις εκλογές της Κυριακής», χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη διπλή βομβιστική επίθεση στην πλατεία ΑΖC Plaza της κουρδικής πόλης του Ντιγιαρμπακίρ, που προκάλεσε τον θάνατο δύο και τον τραυματισμό πάνω από 100 αθώων πολιτών χθες το απόγευμα.

Η διπλή επίθεση, που σημειώθηκε μισή ώρα πριν από προγραμματισμένη ομιλία του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πόλωσε επικίνδυνα την ατμόσφαιρα ώρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Η συγκέντρωση στο Ντιγιαρμπακίρ, που τελικά ματαιώθηκε, θα ήταν η κορύφωση της εκστρατείας του Ντεμιρτάς και αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό υποστηρικτών.

EURONEWS
Συλλήψεις των υπαιτίων υποσχέθηκε ο Νταβούτογλου

Για «βρώμικα χέρια που απείλησαν την τουρκική δημοκρατία» μίλησε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και υποσχέθηκε να συλλάβει τους υπαιτίους. Όμως μια ημέρα μετά, κανείς ύποπτος δεν έχει συλληφθεί ακόμη και η προεκλογική εκστρατεία, που κανονικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί χθες, πήρε παράταση για άλλη μια ημέρα ύστερα από αίτημα του κυβερνώντος κόμματος.

Επίσης έγινε γνωστό ότι ο κυβερνήτης του Ντιγιαρμπακίρ έστειλε εγκύκλιο πριν από δύο ημέρες σε νοσοκομεία της περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα γιατί μπορεί να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες κατά τη χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση του Ντεμιρτάς.

Ο πρόεδρος Ερντογάν σε σημερινό πύρινο λόγο του, ζήτησε τον λόγο από τον Ντεμιρτάς για τον οποίο δεν συνομίλησε μαζί του όταν του τηλεφώνησε χθες το βράδυ μετά την επίθεση, ενώ ο Ντεμιρτάς συνέστησε ειρήνη και ηρεμία στους οπαδούς του, παρατηρώντας μόνο ότι είναι αξιοπερίεργο το πως η επίθεση έγινε τόσο κοντά στις εκλογές.

Σήμερα χιλιάδες πολίτες και μέλη οργανώσεων πολιτών πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία προς την πλατεία ΑΖC Plaza, κρατώντας κόκκινα γαρύφαλλα για να καταδικάσουν τη βία, ενώ τίποτε δεν διαβεβαιώνει ότι ως το πρωί της Κυριακής θα επικρατήσει νηφαλιότητα.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή