ΗΠΑ : Υπέρ της εκ νέου έναρξης των συνομιλιών του ΠΟΕ στη Ντόχα

Σύμφωνα με δημοσίευμα στους Financial Times
Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2004 07:20
A- A A+

Την έναρξη των συνομιλιών των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Ντόχα επιθυμούν οι ΗΠΑ, συνομιλίες οι οποίες τελματώθηκαν το περασμένο έτος, όπως τονίζει σε σημερινή του συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times», ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, Ρόμπερτ Ζόελικ.

Ο Ζόελικ φέρεται από την εφημερίδα να έχει δηλώσει πως σήμερα θα αποστείλει επιστολή στους υπουργούς Εμπορίου όλων των 148 μελών του ΠΟΕ, προτρέποντάς τους να συμφωνήσουν για τους όρους επανέναρξης των συνομιλιών έως τα μέσα του τρέχοντος έτους, με στόχο να πραγματοποιηθεί μία υπουργική συνάντηση στο Χονγκ Κονγκ έως τα τέλη του έτους.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε πως ο κόσμος αναγνωρίζει πως όχι μόνον δεν απομακρυνόμαστε απο τον στόχο μας για το παγκόσμιο εμπόριο και το χρονοδιάγραμμα της Ντόχα, αλλά τα βάζουμε μπροστά μας και στο επίκεντρο», τονίζει στη «Financial Times», ο Ζόελικ.

Όπως είπε, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία χωρίς προηγουμένως να καταργηθούν, από κάποιο σημείο και μετά, οι επιχορηγήσεις επί των αγροτικών εξαγωγών, μία θέση που φέρνει σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα είναι πρόθυμες να εγκαταλείψουν τις επιχορηγήσεις στα πιστωτικά προγράμματα εξαγωγών τροφίμων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή