Σοβαρές συνέπειες στην περιοχή του Κόλπου θα έχει οποιοδήποτε σχέδιο για τον διαμελισμό του Ιράκ σε Κουρδικό, Σουνιτικό ή Σιιτικό τμήμα προειδοποίησε ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στη Βρετανία.
Σε ομιλία του με θέμα τις επιπτώσεις του ''Νέου Ιράκ'' στα κράτη του Κόλπου, ο πρίγκηπας Τουρκι αλ-Φαϊζάλ προειδοποίησε επίσης ότι η χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε μία περιφερειακή βάση για τους τρομοκράτες.
Οι δηλώσεις αυτές αντανακλούν τους φόβους που έχουν εκφράσει οι χώρες της περιοχής, ότι οι ΗΠΑ θα προτιμήσουν μία ομοσπονδιακή λύση στο Ιράκ, κάτι που σύμφωνα με τις γειτονικές χώρες μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον Κόλπο, αν ενισχυθεί η εξουσία των Σιιτών στο νότιο Ιράκ και η κουρδική αυτονομία στον βορρά.
''Υπάρχει μία σειρά κινδύνων τους οποίους αντιμετωπίζουν οι χώρες του Κόλπου. Ο πρώτος συνδέεται με την κατοχή του Ιράκ, που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σενάρια, με πιο επικίνδυνο τον διαμελισμό του Ιράκ, κάτι που θα έχει επικίνδυνες συνέπειες για όλους μας'', δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκηπας.
''Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει το Ιράκ βάση τρομοκρατών, προσελκύοντας όλους εκείνους που βλέπουν στη χώρα την ευκαιρία να εξασκούνται για τα απάνθρωπα εγκλήματά τους'', πρόσθεσε ο σαουδάραβας διπλωμάτης, μιλώντας στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Αμπου Ντάμπι.
Η τρίτη πιθανότητα που διαβλέπει ο πρίγκηπας Τουρκι αλ-Φαϊζαλ είναι να παραμείνει το Ιράκ ''μία αμερικανική αποικία'' και βάση των αμερικανικών δυνάμεων, εξυπηρετώντας τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Κατά τον Σαουδάραβα διπλωμάτη ο διαμελισμός του Ιράκ σε μικρά εθνικά ή θρησκευτικά καντόνια, είναι μία επιδίωξη που είχε πάντα το Ισραήλ, καθώς έτσι αποδυναμώνεται το Ιράκ και δεν θα μπορέσει ουδέποτε στο εξής να απειλήσει το Ισραήλ.
Οι γείτονες του Ιράκ εκφράζουν παράλληλα φόβους ότι μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το Ιράκ μπορεί να διασπαστεί σε τρία κομμάτια- ένα Κουρδικό, ένα Σιιτικό και ένα Σουνιτικό. Ειδικότερα η Σαουδική Αραβία, όπου κυριαρχούν οι Σουνίτες, φοβάται την ενίσχυση των Σιιτών στον ιρακινό νότο.
Το ενδεχόμενο ενίσχυσης της αυτονομίας των Κούρδων στον ιρακινό βορρά ανησυχεί παράλληλα τις χώρες της περιοχής όπου ζουν κουρδικές μειονότητες, όπως η Συρία, το Ιράν και η Τουρκία.