Άρθρο Αλ. Τσίπρα στην Le Monde: Βαδίζουμε προς Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων

«Τεχνοκρατικό τερατούργημα και ολοκληρωτική κατάργηση της δημοκρατίας»
Κυριακή, 31 Μαΐου 2015 18:28
UPD:22:04
SOOC/Menelaos Myrillas

Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για δημιουργία ενός «τεχνοκρατικού τερατουργήματος», το οποίο θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη εντελώς ξένη προς τις ιδρυτικές της αξίες.

A- A A+

Το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά τη χώρα μας, αλλά αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης, σημειώνει, σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει ότι «κάποιοι θέλουν να αποδεχτούμε να διορίζονται οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί από τους θεσμούς και οι πολίτες να αποστερούνται από το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος», κάτι το οποίο σημαίνει «την ολοκληρωτική κατάργηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, το τέλος κάθε προσχήματος και την αρχή μιας διάσπασης και ενός απαράδεκτου διχασμού της Ενωμένης Ευρώπης».

Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για δημιουργία ενός «τεχνοκρατικού τερατουργήματος», το οποίο θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη εντελώς ξένη προς τις ιδρυτικές της αξίες.

Ο Πρωθυπουργός καταγγέλλει ότι υπάρχει στρατηγική η οποία επιδιώκει τη διάσπαση και τον διχασμό της Ευρωζώνης και συνακόλουθα της Ε.Ε., με πρώτο βήμα  τη δημιουργία Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων, όπου ο σκληρός πυρήνας θα θέτει σκληρούς κανόνες λιτότητας και προσαρμογής και θα διορίζει υπερυπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης με απεριόριστη εξουσία, με τη δυνατότητα να απορρίπτει ακόμη και προϋπολογισμούς κυρίαρχων κρατών «που δεν ευθυγραμμίζονται με τα δόγματα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού». 

Για όσες χώρες αρνούνται να υποκύψουν στην νέα εξουσία «η λύση θα είναι απλή: σκληρή τιμωρία, υποχρεωτική λιτότητα και, ακόμη περισσότερο, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Συμπληρώνει δε ότι η νέα αυτή ευρωπαϊκή εξουσία έχει ως πρώτο θύμα την Ελλάδα, η οποία στο μυαλό αρκετών «αποτελεί χρυσή ευκαιρία παραδειγματισμού για όλους τους υποψήφιους απείθαρχους».

Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, καταλήγει ο Πρωθυπουργός, καθώς «μετά από τις σοβαρές παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η απόφαση είναι στα χέρια όχι των θεσμών που άλλωστε - με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - δεν εκλέγονται και δεν λογοδοτούν στους λαούς, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή