Οδηγία προς ρ/τ σταθμούς ενόψει εκλογών

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2004 20:04
A- A A+

Ενόψει των εκλογών, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξέδωσε, σήμερα, Οδηγία προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, επισημαίνοντας τις συνταγματικές υποχρεώσεις τους για την «αντικειμενική, πολυφωνική και ισότιμη παρουσίαση των γεγονότων, των πολιτικών θεμάτων και των απόψεων όλων των πολιτικών κομμάτων».

Αφορμή για την Οδηγία, στάθηκαν τα συχνά έκτακτα δελτία ειδήσεων τελευταία, «χωρίς να υπάρχει στην ουσία είδηση», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης.

Για τις δημοσκοπήσεις εκτός του ότι πρέπει να αναφέρεται η ταυτότητα της (εταιρεία, ερωτήματα, πληθυσμιακές κατηγορίες), πρέπει στο σχολιασμό να παρουσιάζονται οι απόψεις όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο.

Στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται τηλεφωνικά, πρέπει να αναφέρεται ότι το περιθώριο σφάλματος είναι σημαντικά υψηλότερο των συνήθων δημοσκοπήσεων, υπογραμμίζει η Οδηγία του ΕΣΡ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «ψευδοδημοσκοπήσεις», τις «τηλεφωνικές» έρευνες στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Η Οδηγία, διευκρινίζει, ακόμα, ότι «οι συνεντεύξεις που λαμβάνουν δημοσιογράφοι στο δρόμο, δεν αποτελούν και δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως ενδεικτικές των απόψεων της κοινής γνώμης».

Από την άλλη, το ΕΣΡ στη σημερινή του συνεδρίαση μείωσε στα 100.000 ευρώ από 150.000 ευρώ το πρόστιμο που είχε επιβάλει στον Αντέννα, το Νοέμβριο, για επεισόδιο της σειράς «Λάμψη» και στα 200.000 από 300.000 ευρώ για επεισόδιο της σειράς «Οι στάβλοι της Εριέττας Ζαΐμη», μετά από αίτηση του σταθμού για επανεξέταση των προστίμων.

Σύσταση στο ραδιοφωνικό σταθμό «Antenna Star» Αιτωλοακαρνανίας γιατί παραβιάζει συχνότητες της αεροναυτιλίας και βεβαίωση νομίμου λειτουργίας του «Ράδιο Λίμνη» Ευβοίας, αποφάσισε, τέλος, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Προτεινόμενα για εσάς