Αργεντινή : Εκτός χωρικών υδάτων αμερικανικό πλοίο με πυρηνικά απόβλητα

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 07:31
A- A A+

Η δικαιοσύνη της Αργεντινής απαγόρευσε την είσοδο στα εθνικά ύδατα ενός αμερικανικού δεξαμενοπλοίου με φορτίο πυρηνικών αποβλήτων, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές της νότιας επαρχίας Τσούμπουτ.

Ο δικαστής Χόρχε Πφλέχερ υπέγραψε το σχετικό αίτημα που του υπέβαλε ο κυβερνήτης Μάριο Ντας Νέβες, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Ο εισαγγελέας της περιοχής Χόρχε Μικελαρένα είχε εξηγήσει νωρίτερα πως στόχος της τοπικής κυβέρνησης ήταν «όχι μόνον να αποτρέψει την είσοδο του πλοίο στους λιμένες μας, αλλά να επιτύχει να μην εισέλθει ούτε καν στα ύδατα υπό τη δικαιοδοσία της Αργεντινής».

Ο περονιστής κυβερνήτης Ντας Νέβες, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου, βάσισε το αίτημά του σε πληροφορίες που αντλήθηκαν από τις οικολογικές οργανώσεις Γκρινπίς και Ταλιέρ Εκολοχίστα.

Την περασμένη Παρασκευή, οι δύο οργανώσεις κατήγγειλαν το σχέδιο της ηλεκτρικής εταιρείας Southern California Edison να μεταφέρει με πλοίο έναν αποσυναρμολογημένο αντιδραστήρα από την Καλιφόρνια στο σημείο ταφής πυρηνικών αποβλήτων στο Μπάρνγουελ της Νοτίου Καρολίνας, διαπλέοντας το Ακρωτήριο Χορν.

Όπως τόνισαν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το πλοίο σκόπευε να καταπλεύσει σε πολλούς λιμένες της Χιλής, ή της νοτίου Αργεντινής, όπως της Ουσουάια, της Γης του Πυρός, ή του Πουέρτο Μάδριν, στο Τσούμπουτ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή