Ν. Κορέα : «Συγγνώμη» του προέδρου για το οικονομικό σκάνδαλο

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 07:33
A- A A+

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου Χιουν ζήτησε σήμερα συγγνώμη διότι ''απογοήτευσε'' τη χώρα του με το σκάνδαλο πολιτικού χρηματισμού, στο οποίο εμπλέκονται στενοί του συνεργάτες.

''Η παράνομη συγκέντρωση χρημάτων για τις προεδρικές εκλογές κι τα παραπτώματα όσων με περιβάλλουν έχουν απογοητεύσει τους πάντες. Για μία φορά ακόμη σας εκφράζω τη συγγνώμη μου'', τόνισε ο Ρο, σε ομιλία του πριν την ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ενόψει του νέου έτους.

Οι δικαστικές αρχές άσκησαν τον περασμένο μήνα δίωξη εναντίον οχτώ συμβούλων του Ρο για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας τον Δεκέμβριο του 2002, ενώ άλλα οχτώ μέλη του κοινοβουλίου συνελήφθησαν για έτερο μεγάλο σκάνδαλο, που αφορά παράνομες δωρεές, που κηλίδωσε τη μεταρρυθμιστική εικόνα του 57-χρονου προέδρου, ο οποίος κέρδισε τον συντηρητικό αντίπαλό του υποσχόμενος ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Όσον αφορά το κύριο σώμα της συνέντευξης Τύπου, ο Ρό δήλωσε πως η οικονομία παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης στις επενδύσης και στην κατανάλωση, αλλά κάλεσε τα εργατικά συνδικάτα να μην έχουν υπερβολικές απαιτήσεις για μισθολογικές αυξήσεις αυτόν τον χρόνο.

Ο Ρο δήλωσε πως πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εν μέσω των ανησυχιών πως η αγορά εργασίας της χώρας του ενδέχεται να ανασχέσει την ανάκαμψη της οικονομίας.

''Χωρίς σταθερές σχέσεις εργατών/εργοδοσίας θα είναι δύσκολο για εμάς να επιτύχουμε τους στόχους της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας'', τόνισε ο πρόεδρος. Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν πως οι εργατικές διεκδικήσεις στη Νότιο Κορέα ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για οικονομικές συναλλαγές με τη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή