Σταθερές οι σχέσεις του Μεξικό με την Κούβα

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 07:38
A- A A+

Το Μεξικό θα διατηρήσει τις «σταθερές σχέσεις του με ην Κούβα», ανακοίνωσε χθες ο Μεξικανός πρόεδρος Βισέντε Φοξ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της εκτάκτου Συνόδου των χωρών της Αμερικής στο Μοντερέι.

«Όλοι μας ακούσαμε τις απόψεις που διατύπωσε στη σύνοδο αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους» για το καθεστώς του Φιδέλ Κάστρο, «αλλά όσον αφορά εμάς, εννοούμε να διατηρήσουμε τις συμπαγείς, σταθερές κι ιστορικές σχέσεις μας με την Κούβα».

Η δήλωση του Φοξ έρχεται μετά δύο χρόνια από τη σύνοδο του ΟΗΕ για τη φτώχεια, που είχε διεξαχθεί πάλι στο Μοντερέι, κι η οποία είχε καταλήξει σε επιδείνωση των σχέσεων του Μεξικού με την Κούβα, χωρίς όμως και να σημειωθεί ρήξη. Τότε ο Κάστρο--που ήταν παρών σε εκείνη τη σύνοδο, αλλά μόνο για 24 ώρες-- είχε κλείσει κατάμουτρα την πόρτα στον Φοξ, που του είχε ζητήσει να παραμείνει στη σύνοδο και μετά την άφιξη του Μπους.

Στη σύντομη συνέντευξή του ο Φοξ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την επιτυχή κατάληξη της συνόδου των χωρών της αμερικανικής Ηπείρου, οι οποίες συμφώνησαν «να αγωνισθούν κατά της φτώχειας, να προωθήσουν την ισοδύναμη κοινωνική ανάπτυξη και να ενισχύσουν τη δημοκρατική διακυβέρνηση».

Κυρίως όμως συμφώνησαν να τεθεί σε εφαρμογή, από τον Ιανουάριο του 2005, η ζώνη ελευθέρου εμπορίου στην Αμερική, που θα δημιουργήσει μία τεράστια αγορά 800 εκατ. κατοίκων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή