Ράμσφελντ : «Απίθανο να δικαστεί ο Σαντάμ από αμερικανικό δικαστήριο»

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 07:41
A- A A+

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, χαρακτήρισε απίθανο να δικαστεί ο Σαντάμ Χουσέιν από αμερικανικό στρατιωτικό δικαστήριο, χωρίς όμως να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο αυτό αφού, όπως είπε, η Ουάσινγκτον διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει το νομικό καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου που ισχύει για τον πρώην ηγέτη του Ιράκ.

Την περασμένη Παρασκευή το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει και επισήμως ότι ο 66χρονος Σαντάμ Χουσέιν θεωρείται αιχμάλωτος πολέμου και το καθεστώς της κράτησής του διέπεται από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Ερωτηθείς εάν η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να προσάγει τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ σε στρατιωτικό δικαστήριο ή να τον παραδώσει στις ιρακινές αρχές για να δικαστεί, ο Ράμσφελντ απέφυγε να δεσμευτεί λέγοντας ότι «η εντύπωση μου είναι ότι ο πρόεδρος (Τζορτζ Μπους) τείνει στο να διαδραματίσουν οι Ιρακινοί σημαντικό ρόλο».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι ο Σαντάμ ενδέχεται να κατηγορηθεί για εγκλήματα σε βάρος του ιρακινού λαού, σε βάρος του λαού του Κουβέιτ και εναντίον των Ιρανών.

Ο ιρακινός στρατός είχε εισβάλει στο Κουβέιτ το 1990 ενώ τη δεκαετία του 1980, κατά τον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ, χρησιμοποίησε χημικά όπλα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή