Π. Παυλόπουλος: Συγκάλυψη ευθυνών του σκανδάλου του ΧΑ ο Κώδικας Κεφαλαιαγοράς

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 15:09
A- A A+

Εκ νέου θα συζητηθεί η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Κεφαλαιαγοράς, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις χθες στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν προβλέπονται αμνηστεύσεις κακουργηματικών πράξεων που σχετίζονται με χρηματιστηριακές δραστηριότητες. Με τον Κώδικα εισάγεται στο Ελληνικό Δίκαιο η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την κατάχρηση της αγοράς. «Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εφαρμόζουμε την Οδηγία αυτή, κάτι που δείχνει την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για την αυστηρή πάταξη των χρηματιστηριακών παραβάσεων» τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης και πρόσθεσε ότι οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στον Κώδικα για αδικήματα κατάχρησης αγοράς, αυξάνονται πολύ σημαντικά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα ανώτατα πρόστιμα που ως τώρα ήσαν 3.000.000 ευρώ αυξάνονται σε 10.000.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής σε 50.000.000 ευρώ.

«Είναι φανερό, όπως άλλωστε τεκμαίρεται και από την όλη πολιτική της κυβέρνησης μέχρι τώρα, ότι με τον Κώδικα προωθείται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό καθεστώς για την πάταξη του χρηματιστηριακού εγκλήματος» επισήμανε ο υπουργός.

Με αφορμή το ίδιο θέμα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής, Προκόπης Παυλόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από πολύμηνη νομοθετική απραξία, όπου η Κυβέρνηση εμφάνισε μόνο νομοσχέδια συγκάλυψης της διαφθοράς και της διαπλοκής, καθώς και των ευθυνών της για διάφορα σκάνδαλα –κορυφαία περίπτωση αποτελεί το νομοσχέδιο για τον Κώδικα της Κεφαλαιαγοράς, όπου επιχειρήθηκε συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών και των υπαιτίων του σκανδάλου και του εγκλήματος του Χρηματιστηρίου– η Κυβέρνηση κατέθεσε σειρά νομοσχεδίων επί παντός επιστητού.

Πρόκειται για πραγματικά γονατογραφήματα, τα οποία η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν προλαβαίνει να φέρει προς ψήφιση. Απλώς επιχειρεί την τελευταία στιγμή να συγκαλύψει την ανυπαρξία της. Με την τακτική της όμως αυτή, η οποία σκοπεί να πλήξει αυτό τούτο το κύρος της Βουλής και των Βουλευτών, δεν μπορεί να παραπλανήσει κανέναν. Απλώς γελοιοποιείται».

«Αυτό είναι το νέο ‘ήθος’ και ‘ύφος’ που ευαγγελίζεται ο υποψήφιος νέος Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη και γι’ αυτή την επιχείρηση ευτελισμού της Βουλής;» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή