ΚΚΕ: H πρόταση της ΝΔ δεν διασφαλίζει πραγματική δημόσια δωρεάν υγεία

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 17:09
A- A A+

Για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δικαιώματος στην υγεία, κάνει λόγο το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του με αφορμή τις εξαγγελίες της ΝΔ για την υγεία.

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία, επιβεβαιώνει τον προσανατολισμό της για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δικαιώματος στην υγεία. Συμβάλλει και η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, στην κερδοφορία του κεφαλαίου, αφού δεν εξασφαλίζουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για τους εργαζόμενους.

Οι βαρύγδουπες, δημαγωγικές δηλώσεις για «κοινωνική ευαισθησία», «σύγχρονο σύστημα – αποτελεσματικό», «πρόσβαση για όλους», όπως και η ελευθερία επιλογής γιατρού, δεν μπορούν να κρύψουν ότι για να έχεις υγεία πρέπει να έχεις να πληρώσεις, και πως «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις», ενώ ο νέος τύπος νοσηλίου και η σύναψη συμβάσεων κρατικών νοσοκομείων με ιδιώτες, σημαίνουν ό,τι η υγεία γίνεται πιο ακριβή για τους πολλούς, την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ενώ θα είναι προνόμιο για τους έχοντες και κατέχοντες, την πλουτοκρατία.

Η ΝΔ κάνει πως δεν βλέπει τη σχέση, που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία με το σύστημα υγείας και στην ουσία δέχεται την συνύπαρξη του δημόσιου τομέα με επιχειρηματικές δραστηριότητες στην υγεία. Κάνει πως δεν βλέπει ότι ήδη στον δημόσιο τομέα έχει διεισδύσει ο επιχειρηματικός τομέας. Επομένως με την πρότασή της η ΝΔ δεν διασφαλίζει πραγματική δημόσια δωρεάν σύγχρονη υγεία. Οι θέσεις της δεν δίνουν λύση στα προβλήματα, που μαστίζουν τις εργατικές και φτωχές λαϊκές οικογένειες και δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

«Σήμερα οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, που θα χρηματοδοτείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία, χωρίς καμία μορφή επιχειρηματικής δράσης. Θα είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί η ενίσχυση του ΚΚΕ, η ενίσχυση των αγώνων του μαζικού λαϊκού κινήματος, για δημόσια και δωρεάν υγεία» καταλήγει η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ανακοίνωση ορισμένων αποσπασματικών μέτρων από την ΝΔ για το κορυφαίο θέμα της Υγείας, δεν μπορεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που με βασικό στόχο τη δραστική μείωση του Κράτους Πρόνοιας και των Κοινωνικών Δαπανών, από το 1990 ως σήμερα, έχουν υπονομεύσει το Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας, χάριν των Ιδιωτικών Συμφερόντων.

Αυτό που απαιτείται σήμερα, είναι η ποιοτική αναβάθμιση και η ποσοτική διεύρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη της Υγείας του ελληνικού λαού που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σημαντική αύξηση των κρατικών πιστώσεων προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή