«Η δημοκρατία είναι μια νέα λέξη για μας»

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 17:38

A- A A+

«Ο κόσμος φοβάται την αλλαγή. Δεν έχουν δει τίποτα να αλλάζει εδώ και 35 χρόνια», δήλωσε η Αμίνα Γκογιάνι, στη συνάντηση που έγινε προχθές στη Μοσούλη, με στόχο να εξεταστεί η δομή του Ιράκ μετά την αποχώρηση της αμερικανικής διοίκησης.

Ολοι όσοι μίλησαν στη συνάντηση της Μοσούλης -σεϊχηδες, κληρικοί, ακτιβιστές, δικηγόροι και ηγέτες των Κούρδων- τόνισαν την ανάγκη το Ιράκ να γίνει μια δημοκρατία. «Ομως η δημοκρατία είναι μια νέα λέξη για μας, δεν τη γνωρίζουμε», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκανίμ αλ-Μπάσο.

«Είμαστε μια χώρα, με ένα μέλλον», σημείωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης Χάσρο Γκόραν. «Ο μεγάλος αδελφός δεν πρέπει όμως να δέρνει τον μικρό αδελφό. Το πρόβλημα των εθνοτήτων πρέπει να επιλυθεί πριν από οποιοδήποτε άλλο».

Σύμφωνα με τον Σεϊχη Γκάζι αλ-Γιαουάρ, μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ, «ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας του Ιράκ δεν ισοδυναμεί με ανεξαρτησία των Κούρδων. Θα έχουν περιορισμένη αυτονομία, αλλά θα λογοδοτούν στη Βαγδάτη».

Οι σεϊχηδες από τη φυλή Σεμούρ βγήκαν από την αίθουσα οργισμένοι. «Μιλάμε για δημοκρατία και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει. Πώς μπορούμε όμως να μιλάμε για δημοκρατία όταν έχουμε μια φυλή 400.000 ανθρώπων που δεν εκπροσωπείται στο τοπικό συμβούλιο;»

Αυτή τη στιγμή, η δημοκρατία (demokratiya) για τους Ιρακινούς λειτουργεί, όταν υπηρετεί τα συμφέροντα τους, σχολιάζουν οι «New York Times».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή