Περιήγηση στις πυραμίδες της Νουβίας

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 13:37
UPD:14:00
A- A A+

Μπορεί οι γνωστότερες πυραμίδες να είναι εκείνες της Γκίζας, ωστόσο πολλά χιλιόμετρα νοτιότερα, κοντά στις όχθες του Νείλου, στέκουν αγέρωχες και κάποιες άλλες πυραμίδες, «κουβαλώντας» ιστορία 3.000 χρόνων.

Οι πυραμίδες της Νουβίας βρίσκονται στην έρημο του Σουδάν, με τον Άλαν Τέρτσικ να κάνει μία περιήγηση για λογαριασμό του National Geographic με το τηλεχειριζόμενο μίνι ελικόπτερό του.

Οι 255 πυραμίδες βρίσκονται σε τρία διαφορετικά σημεία της ερήμου του Σουδάν, με την περιοχή να έχει μακραίωνη ιστορία, καθώς οι κάτοικοί της άρχισαν τη καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων την 5η χιλιετία π.Χ. 

Η περιοχή διέθετε πλούσιους φυσικούς πόρους, τους οποίους εμπορευόταν με τα αρχαία αιγυπτιακά βασίλεια.

Το νέο βασίλειο της Αιγύπτου κατέλαβε τη Νουβία το 1500 π.Χ., ενώ μετά την αποχώρηση των Αιγυπτίων ιδρύθηκε το βασίλειο των Κους.

NATIONAL GEOGRAPHIC

Στη συνέχεια στη Νουβία ιδρύθηκαν ισχυρά βασίλεια, τα οποία ήταν χριστιανικά με το τελευταίο χριστιανικό βασίλειο να καταρρέει το 1504 και ολόκληρη τη Νουβία να περνά στην κυριαρχία των Αράβων.

Τα εντυπωσιακά, πανοραμικά πλάνα, καταγράφουν το βασιλικό νεκροταφείο El-Kurri, που υπολογίζεται πως έχει χτιστεί το 1070 π.Χ.

Οι πυραμίδες της Νουβίας είναι πιο μικρές και έχουν πιο απότομη κλίση, σε σύγκριση με αυτές της Γκίζας, ενώ η επιφάνειά τους δεν είναι τόσο λεία. Το ύψος τους κυμαίνεται μεταξύ 6 και 30 μέτρων.

Στο βίντεο, ο τεχνικός του National Geographic Άλαν Τέρτσικ εξηγεί πώς είναι να πετάει κανείς ένα τηλεχειριζόμενο ελικόπτερο ανάμεσα στις πυραμίδες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή