Ανησυχεί η Ρωσία για τη μεταφορά αμερικανικών βάσεων κοντά στα σύνορά της

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2004 14:24

A- A A+

ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ της Ρωσίας για το ενδεχόμενο παρουσίας αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά της, εξέφρασε σήμερα ο ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ.

Ο κ. Ιβανόφ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει ενημερώσει τη Μόσχα ότι σχεδιάζει τη μεταφορά αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από τη Γερμανία στην Πολωνία, τη Ρουμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει οριστική απόφαση.

Το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει τις ανησυχίες της Μόσχας για το ενδεχόμενο αυτό δεν αρκεί για να καθησυχάσει τη ρωσική ηγεσία, πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Αμυνας.

«Η προοπτική μετακίνησης στρατιωτικών υποδομών των ΗΠΑ πιο κοντά στα σύνορά μας δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί ανησυχία», τόνισε ο κ. Ιβανόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας.

Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπους, προχωρώντας σε αναμόρφωση των στρατιωτικών της δεσμών μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, συνήψε συμφωνία για την επαναλειτουργία μιας σημαντικής αεροπορικής βάσης στην Τουρκία, με στόχο την υποστήριξη της κατοχής στο Ιράκ. Παράλληλα, διαμήνυσε στη Γερμανία ότι θα αρχίσει τη διαδικασία απόσυρσης μεγάλων χερσαίων δυνάμεων από τη χώρα αυτή, στα τέλη του επομένου έτους.

Οι αλλαγές σε Τουρκία και Γερμανία, στο πλαίσιο της πλέον ριζικής αναδιάταξης των αμερικανικών δυνάμεων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθορίζονται από την πεποίθηση που κυριαρχεί μεταξύ κορυφαίων στρατιωτικών κύκλων, ότι, για να παταχθεί η τρομοκρατία οι ΗΠΑ, θα πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης στρατευμάτων και μαχητικών αεροσκαφών στις πλέον απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Σε συναντήσεις που είχε με ανώτατους Γερμανούς αξιωματούχους τον περασμένο μήνα, ο Ντάγκλας Φέιθ, κορυφαίος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποσύρουν τις βαρέως εξοπλισμένες μονάδες τους από το Ιράκ το 2005 και το 2006, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Η στροφή αυτή πιθανότατα σημαίνει ότι περίπου 30.000-40.000 στρατιώτες και προσωπικό υποστήριξης που απαρτίζουν την πρώτη Τεθωρακισμένη Μεραρχία και την Πρώτη Μεραρχία Πεζικού -που και οι δύο εδρεύουν στη Γερμανία- θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Στη Γερμανία, οι ΗΠΑ διατηρούν 70.000 στρατιώτες.

Ορισμένες σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως η αεροπορική βάση στο Ραμστάιν της νότιας Γερμανίας, το αρχηγείο της ευρωπαϊκής διοίκησης στη Στουτγκάρδη και το μεγάλο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βάντσμπεκ, κοντά στο Αμβούργο, θα παραμείνουν σε ενεργή υπηρεσία.

Με βάση σχετικό πρόγραμμα του αμερικανικού Πενταγώνου, οι μονάδες που εδρεύουν στις ΗΠΑ θα περνούν εκ περιτροπής από μικρές βάσεις σε περιοχές όπως Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Κεντρική Ασία, Καύκασος και Αφρική, για στρατιωτική εκπαίδευση. Εφόσον κριθεί αναγκαίο, οι βάσεις αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία εκκίνησης για στρατιωτικά κτυπήματα σε όλο τον κόσμο.

Ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι κατά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες περιμένουν να αρχίσει η αποστολή στρατιωτικών διερευνητικών ομάδων, οι οποίες και θα προβούν σε αξιολόγηση βάσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, έτσι ώστε να αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων τα οποία απαιτούνται θα πρέπει να δαπανήσουν οι ΗΠΑ, έτσι ώστε οι βάσεις αυτές να φθάσουν τα αμερικανικά στάνταρντ.

Πηγές: Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, ΙTAR-Tass

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή