Τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την προσπάθεια ένταξής της στις ευρωατλαντικές δομές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά το τέλος της συνάντησής του με το προεδρείο της χώρας, το οποίο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας, της συμμετοχής της Ελλάδας στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη και της εκπαίδευσης, από την ΕΛΑΣ, των αντίστοιχων δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνδράμει στην προσπάθεια της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης για ευρύτερη συνεργασία με την Ε.Ε., με κύριο στόχο τη σύναψη Συμφώνου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Από την πλευρά του, ο κροάτης εκπρόσωπος του προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Τσόβιτς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που προσέφερε τόσο η πολιτεία όσο και οι πολίτες της Ελλάδας στη χώρα του. Υπογράμμισε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παραμένει προσηλωμένη στον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της και ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση. «Είμαστε διατεθειμένοι να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας για να γίνει εφικτή η προσέγγισή μας προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά και προκειμένου να προσελκύσουμε τις ξένες επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Τσόβιτς.
Επιπροσθέτως, ο κ. Τσόβιτς ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί στο Μόσταρ διεθνής διάσκεψη για τις επενδύσεις, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο θέμα των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, ο Ντράγκαν Τσόβιτς δήλωσε ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη συνεργάζεται στενά με το δικαστήριο της Χάγης και θεωρεί μόνιμη υποχρέωσή της τη συνεργασία με όλους τους διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Το προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων/νο Στεφανόπουλο. Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε τη Βοσνία–Ερζεγοβίνη «χώρα πρότυπο» για τα Βαλκάνια, σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο πέτυχε τη συνεργασία μεταξύ των εθνοτήτων της.
Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία προσέγγισης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προς τις ευρωατλαντικές δομές και επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια.
Ο κ. Τσόβιτς αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμπαράσταση της Ελλάδας τόσο μετά το τέλος του πολέμου, όσο και κατά την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας του, προσκάλεσε τον κ. Στεφανόπουλο να παρευρεθεί στα εγκαίνια της γέφυρας του Μόσταρ η οποία είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, πρόσκληση την οποία ο κ. Στεφανόπουλος απεδέχθη.