«Περπάτησε» στον Αρη

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2004 16:54

A- A A+

Το αμερικανικό ρομπότ Spirit κατέβηκε σήμερα το πρωί από την πλατφόρμα προσεδάφισής του και προχώρησε μια απόσταση λίγο μεγαλύτερη από ένα μέτρο στην επιφάνεια του Αρη, ανακοίνωσε η NASA.

Οι υπεύθυνοι της NASA «ξύπνησαν» το Spirit στις 10.15 (ώρα Ελλάδας) με το τραγούδι «Born to be Wild» και του έστειλαν το σήμα να κατέβει από την πλατφόρμα. Ηταν η πρώτη φορά που γύρισαν οι έξι τροχοί του ρομπότ, το οποίο θα ερευνήσει για πιθανά ίχνη νερού στον «κόκκινο» πλανήτη.

Αφού κατέβηκε, το ρομπότ έκανε μια στάση για να ρυθμίσει την κάμερά του και την κεραία μετάδοσης και στις 11.45 (ώρα Ελλάδας), τα δεδομένα που μετέδιδε άρχισαν να φτάνουν στη NASA, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι της, που γιόρτασαν με σαμπάνιες την επιτυχία του εγχειρήματος.

Στις 12.00 (ώρα Ελλάδας), οι πρώτες εικόνες από το Spirit μετά την προσεδάφισή του έφτασαν στη Γη, στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας.

Το Spirit προσεδαφίστηκε στον Αρη στις 3 Ιανουαρίου, έπειτα από ένα ταξίδι επτά μηνών. Τα πρώτα βήματά του στο αρειανό έδαφος καθυστέρησαν τρεις ημέρες λόγω των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν στην αφαίρεση του αέρα από έναν από τους αερόσακκους που χρησίμευσαν για την προσεδάφισή του.

Αύριο το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Mars Express θα περάσει πάνω από τον κρατήρα Γκούσεφ όπου προσεδαφίστηκε το Spirit. Δεν θα είναι σε θέση να «δει» το Spirit, αλλά θα πραγματοποιήσει μια σειρά μετρήσεων χρήσιμων για την αμερικανική αποστολή.

Ενα δεύτερο ρομπότ, το Οpportunity, δίδυμο του Spirit, πρόκειται να προσεδαφιστεί στον Αρη τη νύκτα της 24ης προς την 25η Ιανουαρίου, στους αντίποδες του πρώτου. Κάθε ρομπότ θα λειτουργήσει για τρεις μήνες στον πλανήτη αυτό χάρη στην ηλιακή ενέργεια.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή