Συνεδριάζει το Brussels Group με στόχο την ενιαία συμφωνία

Όλα τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση - Τι επιδιώκει η κυβέρνηση
Τρίτη, 26 Μαΐου 2015 10:34
UPD:10:45
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μία ενιαία και πλήρη συμφωνία εντός των επομένων εικοσιτετράωρων επιζητεί το Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να φέρεται αποφασισμένος να «τελειώσει» με τη μακρά περίοδο αβεβαιότητας που ταλανίζει την ελληνική οικονομία.

Για το σκοπό αυτό δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες στον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο Brussels Group Γ. Χουλιαράκη. Οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων εκκινούν δια ζώσεις και πάλι σήμερα και θα συνεχιστούν αύριο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται στους κόλπους του Brussels Group, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πλέον οριοθετηθεί και μένει μια κεντρική οδηγία, κατά τους δανειστές, μία πολιτική απόφαση κατά την κυβέρνηση, ώστε οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει σύγκλιση για το δημοσιονομικό κενό (το κενό που τις χωρίζει είναι πλέον μικρό), ενώ και στο θέμα του ΦΠΑ βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. Δυσκολίες παραμένουν σε εργασιακά και ασφαλιστικό ειδικά μετά τη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας και τις δηλώσεις Μέρκελ και Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του Ταμείου για να υπάρξει συμφωνία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι όποιες αλλαγές στα εργασιακά να γίνουν από το φθινόπωρο, με τη σύμφωνη γνώμη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ενώ για το ασφαλιστικό να υπάρχει πρόβλεψη στο κείμενο-συμφωνία που θα παραπέμπει σε αλλαγές το φθινόπωρο.

Κρίσιμη θεωρείται και η αυριανή τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για την ανανέωση του ELA. Αν και οι μέχρι τώρα πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αλλάξει τη στάση της όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους με γνώση της διαπραγμάτευσης, την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη και το EuroWorking Group.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή