Κλίβελαντ: Συμβιβασμός με το υπ. Δικαιοσύνης για το θέμα της αστυνομικής βίας

Τρίτη, 26 Μαΐου 2015 08:28
UPD:09:05
REUTERS/AARON JOSEFCZYK

Στιγμιότυπο από τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν την Κυριακή στο Κλίβελαντ μετά την αθώωση αστυνομικού που κατηγορούνταν για το φόνο με πυροβολισμούς δύο άοπλων Αφροαμερικανών.

A- A A+

Σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέληξε η πόλη Κλίβελαντ για το θέμα της αντισυνταγματικής αστυνόμευσης και της υπερβολικής χρήσης αστυνομικής βίας. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα New York Times η επίσημη ανακοίνωση του συμβιβασμού είναι πιθανό να γίνει και σήμερα.

Οι λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, αλλά σε παρόμοιες διαπραγματεύσεις τα τελευταία χρόνια το υπουργείο έχει επιμείνει ώστε οι αρχές των πόλεων να επιτρέψουν αυτόνομους ελεγκτές για την επίβλεψη αλλαγών μέσα σε αστυνομικά τμήματα. Συνήθως οι συμβιβασμοί επικυρώνονται από δικαστικές αποφάσεις και ζητούν βελτιωμένη εκπαίδευση και αλλαγές στους κανονισμούς που αφορούν χρήση βίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας του υπουργείου που δόθηκε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο, η αστυνομία του Κλίβελαντ εξασκούσε συστηματικά υπερβολική χρήση βίας. Το υπουργείο έχει ανοίξει συνολικά πάνω από 20 έρευνες σε αστυνομικά τμήματα στις ΗΠΑ κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν επίσης πει ότι θα ξεκινήσουν έρευνα στην αστυνομία της Βαλτιμόρης μετά το θάνατο του Φρέντι Γκρέι, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από τραυματισμό στα χέρια των αστυνομικών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή