Συνάντηση Μπρέμερ - Μπους με θέμα τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ

Αντιδρούν οι Σιίτες στα σχέδια των Αμερικανών
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2004 12:03
A- A A+

Με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, συναντάται σήμερα στο Λευκό Οίκο ο αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ. Κατά τη συνάντηση θα εξεταστεί το αμερικανικό σχέδιο μεταφοράς της εξουσίας στους Ιρακινούς χωρίς τη διεξαγωγή απευθείας εκλογών.

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει τον ορισμό μεταβατικής βουλής από περιφερειακές συνελεύσεις, η οποία και θα επιλέξει την προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ ως τα τέλη Ιουνίου. Όμως στο σχέδιο αυτό, αντιδρά ο σημαντικότερος σιίτης ηγέτης, Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστάνι.

Οι συνομιλίες του κ. Μπρέμερ στο Λευκό Οίκο θα καλύψουν «την πολιτική δυναμική στο Ιράκ, τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με το Σιστάνι και τους Κούρδους», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Σιστάνι επιθυμεί την εκλογή της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης απευθείας από τον ιρακινό λαό και με τη στάση του έχει πυροδοτήσει τις έντονες αντιδράσεις των Σιιτών κατά του αμερικανικού σχεδίου. Συνεργάτης του Σιστάνι δήλωσε στο Reuters ότι αν ο σιίτης κληρικός απορρίψει επισήμως το αμερικανικό σχέδιο, οι Ιρακινοί δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχτούν. «Αν ο Σιστάνι εκδώσει φάτουα, όλοι οι Ιρακινοί θα κατέλθουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των συμμαχικών δυνάμεων», τόνισε ο αγιατολλάχ Μοχάμαντ Μπάκερ αλ Μόχρι.

Ήδη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια αυτά δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί Σιίτες διαδήλωσαν χθες στη Βασόρα φωνάζοντας «Οχι στην Αμερική», ενώ η ηγεσία των Σιιτών προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν μαζικότερες διαδηλώσεις εάν δεν αποφασισθεί να γίνουν εκλογές.

Ο ανώτατος σιίτης κληρικός, Χοτζάτ αλ-Ισλάμ Αλί Αμπντουλχακίμ Αλσάφι, έστειλε μάλιστα, επιστολή στον αμερικανό πρόεδρο Μπους και στο βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, με την οποία αμφισβητεί την ειλικρίνεια των προθέσεων τους σχετικά με τη θέλησή τους να μεταβιβάσουν την εξουσία στους Ιρακινούς. Ο σιίτης κληρικός υποστηρίζει ότι το αμερικανικό σχέδιο για την πολιτική μετάβαση σχετίζεται περισσότερο με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ παρά με τα συμφέροντα του Ιράκ.

Μολαταύτα, η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι το Ιράκ δεν είναι ακόμη έτοιμο για ελεύθερες εκλογές. Τη Δευτέρα, ο Πολ Μπρέμερ θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, προκειμένου να τον πείσει να διατάξει την επιστροφή του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη για την επίβλεψη της πολιτικής διαδικασίας, με την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην αποδοχή του αμερικανικού σχεδίου από τους Ιρακινούς.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή