Γ. Σουφλιάς: Oι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το ουσιαστικό προβάδισμα της ΝΔ

«Προϋποθέσεις για καθαρή νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου»
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2004 14:02
A- A A+

Το ουσιαστικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, επισήμανε ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις των εταιρειών Metron Analysis και Opinion.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σουφλιά έχει ως εξής:

«Και οι δυο νέες δημοσκοπήσεις των εταιρειών Metron Analysis και Opinion, επιβεβαιώνουν το ουσιαστικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου (2,5 και 3 ποσοστιαίες μονάδες), στην παράσταση νίκης (4,5 και 6,9 ποσοστιαίες μονάδες) και -το πιο καθοριστικό- στις μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (σύμφωνα με την Opinion, το 8,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιλέγει πλέον τη Ν.Δ., έναντι μόνο 1,8% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που ακολουθεί την αντίστροφη πορεία).

Δεδομένου ότι η δημοσκόπηση αυτή έγινε σε ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικό σημείο, χρήσιμο είναι να θυμίσουμε ποια ήταν η εικόνα στην πρόθεση ψήφου κατά τις έρευνες των ίδιων εταιρειών, την περίπου αντίστοιχη περίοδο πριν τις εκλογές του 2000. Και στις δύο έρευνες τότε προηγείτο το ΠΑΣΟΚ, στην Opinion κατά 2,6% και στη Metron Analysis κατά 0,9%. Η εικόνα δηλαδή το 2000 για το ΠΑΣΟΚ ήταν τελείως διαφορετική.

Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι και οι δύο νέες δημοσκοπήσεις έγιναν εν μέσω της ‘επικοινωνιακής καταιγίδας’ που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ μετά τη φυγή του κ. Σημίτη και τις διαδικασίες διαδοχής του από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Σε αυτή την περίοδο, ήταν φυσικό η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να γίνει νωρίτερα από ό,τι, ούτως ή άλλως, αναμενόταν να συμβεί πριν τις εκλογές, αλλά παρόλα αυτά:

1. Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει σημαντικά το ποσοστό της. Συγκεκριμένα, η πρόθεση ψήφου στην έρευνα της Opinion φτάνει στο 40% (από 38,1% το Σεπτέμβριο του 2003) και στην έρευνα της Metron Analysis φτάνει στο 40,1% (από 38,5% τον Οκτώβριο του 2003). Τα δύο αυτά ποσοστά είναι τα μεγαλύτερα που έχει καταγράψει ποτέ κόμμα σε δημοσκόπηση.

2. Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να ανατρέψει το ουσιαστικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες δεν πείσθηκαν ότι αρκεί μια αλλαγή ηγεσίας για να διαγράψουν από την μνήμη τους τις αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή τους ζωή από την ασκούμενη εδώ και είκοσι χρόνια κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που με συνέπεια στήριζε όλο το κόμμα -και η νέα του ηγεσία.

Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εμφανιστεί ως ‘κάτι νέο’. Έχει μεγάλα και σημαντικά βαρίδια, από τα οποία δεν μπορεί να απαλλαγεί:

- Τις προσωπικές ευθύνες που έχει στη διαμόρφωση των σημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες

- Την κομματική νομενκλατούρα που ασκεί την εξουσία 20 χρόνια τώρα

- Την αδυναμία να πείσει πως ό,τι απέτυχαν να υλοποιήσουν όλα τα προηγούμενα είκοσι χρόνια θα το πετύχουν τώρα, με την αλλαγή μόνο ενός προσώπου

Οι πολίτες γνωρίζουν πως ουσιαστική αλλαγή πολιτικής μπορεί να δρομολογηθεί μόνο με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. ¶λλωστε, την ώρα που εμείς έχουμε παρουσιάσει σχεδόν ολόκληρο το πρόγραμμά μας (απομένει μόνο ένας τομέας ο οποίος θα ανακοινωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου) το ΠΑΣΟΚ ακόμα ψάχνει αν και ποια προεκλογικού χαρακτήρα πυροτεχνήματα θα εκτοξεύσει. Πρόσφατα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι ‘το έργο του ΠΑΣΟΚ είναι το πρόγραμμά του’. Παραδέχτηκε δηλαδή, ότι το ΠΑΣΟΚ ακόμα κι αν άλλαξε ηγεσία δεν μπορεί να αλλάξει πολιτική.

Γι αυτό και στις εκλογές που έρχονται, κρίνονται και συγκρίνονται οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός –ανεργία, ακρίβεια, υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας, ανασφάλεια, διαφθορά- και οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, που έρχονται να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.

Το πρόγραμμά μας με τις εφαρμόσιμες μεταρρυθμιστικές προτάσεις που μπορούν να πάνε την Ελλάδα μπροστά, οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας απέναντι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες καθώς και οι πολιτικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρουμε τις επόμενες ημέρες διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για μια καθαρή νίκη στις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Βέβαια, όπως τονίζω όλον αυτόν τον καιρό, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογικά αποτελέσματα, αλλά εργαλεία ανάλυσης. Οι εκλογές κρίνονται στις εκλογές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή