Ανάμικτες οι αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου για το ενδεχόμενο ένταξης στην Ε.Ε.

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2004 15:09
A- A A+

Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις του τουρκικού Τύπού αναφορικά με το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., μετά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

Ο κ. Πρόντι έφθασε την Πέμπτη για μια διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, και κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του συνεχάρη τη χώρα για τις προόδους που πραγματοποίησε ιδιαίτερα στο θέμα του εκδημοκρατισμού, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως «ουδέποτε η Τουρκία και η Ε.Ε. ήταν τόσο κοντά».

Ωστόσο, στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε ότι Τουρκία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, και υπενθύμισε πως ένα μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ανησυχεί για την πιθανή ένταξη στην Ε.Ε. μιας μουσουλμανικής χώρας, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ανθρώπους».

Όπως γράφει η Χουριέτ, « η υπερβολική επιφύλαξη που χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Πρόντι δεν είναι ενθαρρυντική (...), δίνει την εντύπωση ενός δισταγμού». «Τι σχέση έχει το μέγεθος του πληθυσμού με τα (ενταξιακά) κριτήρια;» διερωτάται η εφημερίδα.

Αντίθετα η εφημερίδα Μιλιέτ αναφέρει ότι «η επίσκεψη του κ. Πρόντι (...) αυξάνει την ελπίδα ότι θα δοθεί το Δεκέμβριο μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. πρόκειται να αποφασίσουν το Δεκέμβριο για το κατά πόσο η Τουρκία έχει πλησιάσει επαρκώς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ώστε να δικαιολογείται η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή