Αρχισε η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2004 10:54
A- A A+

Ανοίγει και επισήμως σήμερα η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες με την αναμέτρηση των Δημοκρατικών υποψηφίων στις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία της Αϊοβα για την εξασφάλιση του κομματικού χρίσματος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τέσσερις υποψήφιοι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος για την νίκη στα ''κάουκους'' της Αϊοβα (ινδιάνικη λέξη που σημαίνει συνάθροιση): Πρόκειται για τον πρώην κυβερνήτη του Βέρμοντ, Χάουαρντ Ντιν, τον Τζον Κέρι, τον Τζον Εντουαρντς και τον Ντικ Γκέπχαρντ.

Χθεσινή δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Γερουσιαστές Τζον Κέρι και Τζον Έντουαρντς βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων με 26% και 23% αντίστοιχα, ενώ ο Χάουαρντ Ντιν που προηγείτο σε όλες τις σφυγμομετρήσεις των προηγουμένων μηνών, έρχεται στην τρίτη θέση, ακολουθούμενος από τον βουλευτή Ντικ Γκέπχαρντ, ο οποίος συγκέντρωσε το 18% των προτιμήσεων.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο πρώην στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ και

ο γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν, ο οποίος ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος στις εκλογές του 2000, άφησαν την αναμέτρηση στην Αϊόβα, προκειμένου να εστιάσουν τις δυνάμεις τους στις άλλες Πολιτείες.

Ο Χάουαρντ Ντιν εξασφάλισε πάντως χθες και την υποστήριξη του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ,αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα δώσει σκληρή μάχη με τον Τζον Κέρι για την πρώτη θέση.

Ο Κάρτερ αν και δεν υποστήριξε επισήμως κανέναν υποψήφιο των Δημοκρατικών, επαίνεσε τον Χάουαρντ Ντιν για το κουράγιο που επέδειξε όταν τάχθηκε εναντίον του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Χάουαρντ Ντιν που ξεκίνησε την πολιτική του στραδιοδρομία ως υποστηρικτής του Κάρτερ χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ''παράδειγμα 'ηθους για όλους τους Αμερικανούς''.

''Ελπίζω να ακολουθήσω το παράδειγμα του Τζίμι Κάρτερ'' τόνισε ο Χάουαρντ, που πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στην Τζόρτζια για να συναντήσει τον Κάρτερ.

Στις σημερινές προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην αγροτική πολιτεια της Αϊοβα αναμένεται να μετάσχουν πάνω από 120.000 ψηφοφόροι από 61.000 που είχαν πάρει μέρος στην προηγούμενη αναμέτρηση πριν από τέσσερα χρόνια. Οι ψηφοφόροι και οι φίλοι των Δημοκρατικών στην Αϊοβα συγκεντρώνονται σε περίπου 2.000 ''κάουκους'' ( ιδιωτικές συναθροίσεις) και αφού συζητήσουν εκφράζουν δια ανατάσεως χειρός την προτίμησή τους σε κάποιον από τους υποψηφίους και στη συνέχεια εκλέγουν αντιπροσώπους για το πανεθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών από το οποίο και θα αναδειχθεί ο υποψήφιος του κόμματος ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον πρόεδρο Τζωρτζ Μπους.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή