Τουρκία: Δύσκολα τα πράγματα για τους ισλαμιστές εν όψει εκλογών

Πιθανά να απολέσουν και την απλή πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση
Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015 12:53
UPD:13:19
REUTERS/MURAD SEZER

Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 7 Ιουνίου

A- A A+

Ακόμη και την απλή πλειοψηφία των εδρών κινδυνεύει να χάσει το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη νέα Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

Το φιλοκουρδικό, αριστερό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα αγγίζει το 10,4% και κερδίζει έδρες, αφού ξεπερνά το όριο του 10%, αναφέρει η τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων SONAR, με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνάς της.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βασικός πόλος των κεμαλικών, κοσμικών δυνάμεων, το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, κερδίζει 26%, ενώ το ακροδεξιό, εθνικιστικό αλλά επίσης κοσμικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, κερδίζει το 18,1% των προτιμήσεων.

Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 7 Ιουνίου και σε αυτές ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να δει τους πρώην συντρόφους του, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο του AKP και πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, να κερδίζουν ενισχυμένη πλειοψηφία, ώστε να μπορέσουν να αναθεωρήσουν το σύνταγμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή